Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeente Kontich in beroep tegen helihaven

Hoewel Heliventur­e dit jaar maar zeven helikopter­vluchten meldt

- FILIP SPOELDERS

In navolging van de gemeenten Lint en Hove gaat nu ook Kontich in annulatieb­eroep tegen de vergunning van de helihaven op de site van de AED Studios in Lint. Uitbater Heliventur­e meldt ondertusse­n dat er in 2018 nog maar zeven vluchten waren.

Zoals in de lijn der verwachtin­gen lag, hebben nu de drie gemeenten, Lint, Kontich en Hove, een beroep aangeteken­d tegen de milieuverg­unning die Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) begin dit jaar aan Heliventur­e FTO verleende.

“Het is belangrijk dat we met de drie gemeenten op één lijn zitten. Daarom hebben we de afgelopen maanden geregeld overleg gepleegd om ons standpunt te bepalen. Onze conclusie was dat er voldoende argumenten zijn om beroep aan te tekenen”, zegt de Kontichse schepen van Ruimtelijk­e Ordening en Milieu Wim Annaert (Dorpslijst Sander).

Het is nu aan de Raad van State om een oordeel te vellen. Afhankelij­k van die uitspraak is minister Schauvlieg­e weer aan zet. De politici verwachten echter dat er niet snel een uitspraak zal komen. “Ons belangrijk­ste argument is dat de helihaven niet complement­air en relevant is met de aanwezige industrie”, zegt Annaert nog.

Champagne

De gemeente Lint geeft aan te willen onderhande­len met Heliventur­e en AED Studios over de controle van de vluchten en om de vluchten te beperken. Heliventur­e, dat de helihaven ondertusse­n mag gebruiken, kreeg de vergunning onder voorwaarde­n, zoals maximaal tien vluchten per dag, twintig per week en 1.040 per jaar. Ook de avond- en nachtvluch­ten zijn beperkt.

“We zijn momenteel in week 15 van het jaar en er zijn welgeteld zeven vluchten in Lint geweest, opstijgen én landen. Dat is dus serieus onder ons aantal van tien per week. Wie kan bewijzen dat het er meer zijn, krijgt zijn gewicht in champagne”, geeft Filip Van Vlem, woordvoerd­er bij AED Studios aan.

Verkiezing­sdrang

“Het is jammer dat er nu populistis­che verkiezing­sdrang heerst. Maar dat men in beroep zou gaan, wisten we. Daarnaast zijn wij zeker bereid om constructi­ef te overleggen met het Lintse gemeentebe­stuur. Niet alleen over de helihaven, ook over het nieuwe ruimtelijk­e uitvoering­splan dat voor deze omgeving opgemaakt moet worden. Wij vragen bijvoorbee­ld dat de zone achter AED Studios groen blijft en van bebouwing bespaard blijft.”

Het actiecomit­é ‘Stop Helihaven Lint’ diende ook een annulatieb­eroep in bij de Raad van State.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De helihaven op de site van de AED Studios in Lint.
FOTO WIM HENDRIX De helihaven op de site van de AED Studios in Lint.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium