Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goedkoper dan de trein: flexibel met de FlixBus

Duitse busmaatsch­appij voorziet ritten tussen 27 Europese landen, ook Scheldesta­d heeft halte

- DANIEL CAMPAERT

Rijden met de trein is altijd een beetje reizen. Wie files en omleidinge­n wil vermijden, verplaatst zich best per spoor. Onaantastb­aar geldt de trein als koning van het openbaar vervoer. De komst van de FlixBus, een Duitse busmaatsch­appij die zowat elke grote stad in Europa met elkaar verbindt, doet die troon echter wankelen.

De van oorsprong Duitse busmaatsch­appij FlixBus ontdekte in 2013 een gat in de markt van de spoorwegve­rbindingen. Wat gebeurt er, zo dacht het bedrijf, als we een netwerk van buslijnen opstarten dat, net zoals de treinen, de grote steden met elkaar verbindt, op regelmatig­e basis (verschille­nde keren per dag), comfortabe­l en budgetvrie­ndelijk? Anno 2017 vervoerde FlixBus 40 miljoen reizigers naar 1.400 bestemming­en in 27 Europese landen.

Sinds 2015 stopt de FlixBus ook in onze stad. De halte op het Koningin Astridplei­n, pal naast het Centraal Station, is een busstation op zich geworden. Met groene bussen die af- en aanrijden, en reizigers op de stoep die geduldig op hun verbinding wachten. De chauffeur van FlixBuslij­n 822, Peter Veldhoven, knikt tevreden. “Ik ben onderweg naar Brussel”, vertelt hij. “Elke dag vertrek ik in Nijmegen en stop ik onderweg in Eindhoven en Antwerpen. Maar dit is mijn favoriete halte. Het is de mooiste stad op mijn parcours, en dat merk ik aan de reizigers die ik vervoer. Bijna iedereen stapt hier van de bus. En het aantal passagiers stijgt week na week. De mensen die voor Brussel kiezen zijn meestal pendelaars die er werken.”

Centrum van de stad

Buslijn 080 is de FlixBus naar Londen. “Ik ga er vrienden bezoeken”, vertelt Anna (30) uit Antwerpen. “Die rit duurt wel lang, zeven uur, maar toch verkies ik de bus boven de trein. Eerst en vooral is het goedkoper, mijn ticket kostte me 30 euro, maar bovendien kan ik last minute beslissen mijn reis te annuleren of te verplaatse­n. Op de bus heb je gratis wifi en bij de chauffeur kan je altijd terecht met vragen. De eindhalte in Londen

(En in alle steden, red.) bevindt zich tenslotte pal in het centrum van de stad.”

“Dat klopt”, zegt chauffeur René (62) uit Eindhoven. “En die service maakt ons uniek. Als bestuurder zijn wij het aanspreekp­unt. Probeer dat maar eens op een trein. En als ik het antwoord op een vraag niet weet, dan roep ik het om in de bus zodat de andere reizigers kunnen helpen. Onderweg geef ik ook uitleg over de plaatsen waar we voorbijrij­den. Baat het niet, dan schaadt het niet, zeg ik altijd. De passagiers die ik vervoer zijn trouwens van alle leeftijden en komen van overal. Ik spreek Nederlands en Engels, maar kan, als ik het nodig heb, beroep doen op een bus vol enthousias­te tolken.”

Flexbus 080 vertrekt naar Londen. Een drietal jongedames, bepakt en bezakt, blijft achter op het perron. “Wij nemen de volgende bus op citytrip naar Düsseldorf”, vertellen Caro, Vanessa en Taylor uit Antwerpen. Dat kost ons 13 euro per ticket. Daar kan je de trein niet voor nemen. Trouwens, met de trein moet je drie keer overstappe­n en hopen dat je geen enkele aansluitin­g mist, terwijl de FlixBus rechtstree­ks naar de bestemming rijdt. Het maakt het reizen ook

zorgelozer en dat geeft dan weer een vrijer gevoel onderweg.” “Geen concurrent­en”

Dat het stijgend succes van de FlixBus (in Antwerpen) met argusogen wordt gevolgd door onze spoorwegma­atschappij, staat buiten kijf. Bij de NMBS ziet men FlixBus echter niet als concurrent­ie. “Wij juichen elk vervoersmi­ddel toe dat meer mensen uit de wagen en van de weg haalt”, klinkt het bij NMBS. “Voor ons is de FlixBus daarom een extra aanvulling op het al bestaande aanbod van openbaar vervoer.”

Maar de cijfers vertellen een ander verhaal. Het treinvervo­er in België, en in onze stad, steeg in 2017 met 3%. Het aantal reizigers voor de FlixBus in Antwerpen nam datzelfde jaar met meer dan 30% toe. De FlixBus in onze stad biedt vandaag reeds meer dan zestig bestemming­en aan, zonder overstappe­n. Naar steden als Parijs, Londen en Amsterdam vertrekt de bus ondertusse­n al acht keer per dag.

Peter Veldhoven Chauffeur FlixBus “Antwerpen is de mooiste stad op mijn parcours. Dat merk ik ook aan de reizigers, want bijna iedereen stapt hier af.”

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De FlixBus heeft een halte op het Astridplei­n. Ook in de andere Europese steden waar de bus halt houdt, stopt hij in het centrum.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS De FlixBus heeft een halte op het Astridplei­n. Ook in de andere Europese steden waar de bus halt houdt, stopt hij in het centrum.
 ??  ?? Anna vertrekt met de FlixBus naar Londen.
Anna vertrekt met de FlixBus naar Londen.
 ??  ?? Caro, Vanessa en Taylor reizen naar Düsseldorf.
Caro, Vanessa en Taylor reizen naar Düsseldorf.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium