Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ga zorgen dat Airbnb de regels volgt”

Minister Weyts wil controle op verhuurder­s uitvoeren

-

Wie zijn huis of appartemen­t verhuurt via Airbnb, hoeft geen controles te vrezen van Toerisme Vlaanderen. Omdat Airbnb halsstarri­g weigert de gegevens van verhuurder­s door te geven, kan Vlaanderen geen steekproev­en uitvoeren. Minister Weyts dreigt met een rechtszaak.

Wie af en toe zijn huis of appartemen­t verhuurt via Airbnb om een centje bij te verdienen, kan dat niet zomaar. Je moet het melden bij Toerisme Vlaanderen, en onder meer een brandveili­gheidsatte­st, een plan met nooduitgan­gen en evacuatie-instructie­s in vier talen kunnen voorleggen én een verzekerin­g burgerlijk­e aansprakel­ijkheid afsluiten. Tot zover de theorie. De realiteit is dat er totaal niet wordt gecontrole­erd. Dat geeft minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) ook toe.

“We willen via steekproev­en controles uitvoeren”, zegt Weyts. “Maar daarvoor moeten we een zicht krijgen op alle Airbnb-gebruikers in Vlaanderen. Op dit moment weigert Airbnb om die gegevens te delen met de Vlaamse overheid.”

En dus gaan sinds vorig jaar controleur­s alleen langs als er een klacht is, of bij “twijfel”. “In totaal zijn al zo’n twintig controles uitgevoerd”, zegt Weyts.

Verwaarloo­sbaar Een verwaarloo­sbaar aantal, als je weet dat meer dan zesduizend

Vlamingen een pand verhuren via Airbnb. Het aantal Airbnb-overnachti­ngen in Vlaanderen stijgt ook sneller dan in Brussel of Wallonië, liet Airbnb eind vorig jaar zelf al weten. Gemiddeld brengt die verhuur de Vlaamse Airbnbverh­uurder zo’n 2.800 euro per jaar op.

Weyts drong eerder al aan bij Airbnb om een lijst van gebruikers te krijgen. Maar het verhuurpla­tform blijft daar dus consequent doof voor, en dat is de minister beu. “We staan op een kruispunt”, zegt hij. “Ofwel kantelt Airbnb volledig naar de witte zone, ofwel naar de zwarte. Ik ga de druk verhogen en alle juridische inspanning­en leveren om te zorgen dat ze de Vlaamse regels volgen.”

Geen sprake van Bij Airbnb zelf was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar, maar het bedrijf herhaalt al

maanden dat er geen sprake kan zijn van het doorgeven van een lijst van haar gebruikers. “Het delen van persoonsge­gevens kan alleen naar aanleiding van een geldig juridisch verzoek”, klonk het gisteren.

“Als ze blijven weigeren, kunnen we administra­tieve boetes opleggen tot 25.000 euro, maar we kunnen nog veel verder gaan”, zegt Weyts. “Ik hoop dat Airbnb beseft dat er veel op het spel staat.”

Het Brussels Gewest heeft die lijst met gegevens ook niet, maar heeft de afgelopen twee jaar wel controles uitgevoerd en 648 dossiers opgesteld. Daar zijn 38 boetes uitgeschre­ven voor in totaal 46.500 euro.

 ?? FOTO BELGA ?? Ben Weyts (N-VA)
FOTO BELGA Ben Weyts (N-VA)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium