Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie helpt Yasmine (4) uit Syrisch jihadisten­kamp?

Belgische kleuter zou alleen vastzitten, Child Focus vraagt om in te grijpen

- ELINE BERGMANS

Een Belgische kleuter zou alleen vastzitten in een Syrisch jihadisten­kamp. Child Focus vraagt om politieke motieven opzij te zetten en een oplossing te zoeken.

Over de ontvoering van Yasmine Atid uit Sint-Joost-ten-Node werd vorig jaar uitgebreid bericht in Franstalig­e kranten. Haar vader, de geradicali­seerde Mehdi Atid, zou de toen 3-jarige Yasmine ontvoerd hebben nadat hij uit de gevangenis was vrijgelate­n.

Tijdens het laatste weekend van mei haalde hij het meisje op bij zijn ex-vrouw. Hij beloofde haar die zondag terug te brengen, maar dat gebeurde niet. Mehdi Atid, die onder elektronis­ch toezicht stond, slaagde er wel in zijn enkelband los te maken.

Volgens de moeder van Yasmine, die destijds een interview gaf aan RTL, vluchtte hij, vermoedeli­jk naar Syrië. “Hij wilde Yasmine een islamitisc­he opvoeding geven. Mehdi vond België een land voor ongelovige­n”, zei Hajar in het tv-interview.

De moeder van Yasmine verspreidd­e zelf een opsporings­bericht met een foto van haar dochter. Volgens Emir Kir, burgemeest­er van Sint-Joost-ten-Node, die in nauw contact stond met de moeder, ging het om een erg onrustwekk­ende verdwijnin­g.

Hajar reisde ook zelf naar Turkije om haar dochter te zoeken. Met de hulp van de Turks-Belgische activist Bahar Kimyongur, die afkomstig is uit de regio, kon ze de kleuter lokalisere­n in een kamp van een jihadistis­che militie die banden heeft met Al-Qaeda.

Vader gesneuveld?

Intussen zou Mehdi Atid gesneuveld zijn, berichtte Het Laatste Nieuws gisteren. Yasmine zou volgens de krant helemaal alleen vastzitten in een Syrisch jihadisten­kamp. Of dat zo is, is moeilijk na te gaan. Harde bewijzen van het overlijden van Mehdi Atid zijn er niet. “Zolang we niet honderd procent zeker zijn van zijn dood, gaat ons onderzoek voort”, zegt Wenke Roggen van het federaal parket, dat een terrorisme­onderzoek voert naar Mehdi Atid.

Vast staat wel dat Yasmine Atid zich in een precaire situatie bevindt. Child Focus reageerde daarom op het dossier. “Het is duidelijk dat dit meisje slachtoffe­r is van een gijzeling”, klinkt het bij Dirk De Pover van Child Focus. “Ik wil alle betrokken partijen oproepen om in het belang van het meisje te handelen. Het is tijd om alle politieke overweging­en opzij te zetten en in te grijpen.”

Tweede minderjari­ge Veiligheid­sdiensten volgen de situatie

op, maar ingrijpen is allesbehal­ve evident. Mehdi Atid nam vorig jaar overigens nog een ander minderjari­g meisje mee naar Syrië. Op 27 mei verspreidd­e Child Focus een opsporings­bericht voor de 14-jarige F.B.S. uit Ukkel, die naar school vertrok, maar daar nooit aankwam.

Het gerecht ging er meteen vanuit dat ze naar Syrië was vertrokken. De autoriteit­en vreesden al maanden dat het meisje, wier oudere zus al in Syrië had verbleven, naar het kalifaat wilde. De politie had uit voorzorg daarom haar identiteit­spapieren in beslag genomen.

Allicht konden de voortvluch­tige Mehdi Atid en de twee meisjes grenscontr­oles ontwijken door met de bus te reizen. Zelf zou de

Hajar Moeder van Yasmine “Haar vader wilde Yasmine een islamitisc­he opvoeding geven. België was een land voor ongelovige­n.”

man identiteit­spapieren van een vriend bij zich hebben gehad. In Griekenlan­d raakten de veiligheid­sdiensten het spoor van Atid en de meisjes kwijt, omdat de man daar zijn gsm zou hebben weggegooid.

F.B.S. is intussen wel terug in België. Vijf maanden na haar vertrek werd ze opgepakt in Turkije waar ze was bevallen van een baby. Op het moment van haar vertrek met Mehdi Atid zou ze vier maanden zwanger zijn geweest van hem. F.B.S. werd met haar kindje naar België gerepatrie­erd en door de jeugdrecht­er in een gesloten instelling geplaatst.

IS-kinderen

Het verhaal van Yasmine plaatst de discussie over IS-kinderen opnieuw op scherp. Twee weken geleden vroegen twee weduwes van Antwerpse Syriëstrij­ders in een interview met VRT-journalist Rudi Vranckx om naar België terug te keren met hun kroost. Tatiana Wielandt en haar schoonzus Bouchra Abouallal zitten met hun vijf kinderen in een kamp in het noorden van Syrië.

Maar op politiek vlak bleef het na de uitzending stil. België heeft geen echt terughaalb­eleid. Wel heeft de overheid onlangs een regeling uitgewerkt voor kinderen jonger dan 10 jaar. Kleine kinderen hebben, na een DNA-test die hun Belgische afkomst bewijst, het recht om naar België te komen. Voor Yasmine, voor de kinderen van Wielandt en Abouallal en voor de andere minderjari­gen (volgens Ocad zijn er 145) betekent dat weinig. Pas als ze bij de Belgische ambassade in Turkije zouden aankloppen, zou onze overheid in actie schieten. Met Turkije heeft België afspraken gemaakt. Afspraken met Syrië, of met Koerden die bepaalde gebieden controlere­n, zijn er niet.

 ?? FOTO RR ?? Een opsporings­bericht dat vorig jaar verspreid werd.
FOTO RR Een opsporings­bericht dat vorig jaar verspreid werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium