Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

-

staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Boxing stars

Ik wilde het eerst niet geloven, maar onze (televisie)-BV’s laten zich echt in de ring aftuigen. Er is duidelijk nog niets veranderd sinds het liedje Allez Maurice van Frank Dingenen met in het refrein: “Maar ik ben toch in beeld geweest, hé”. Arme BV’s, arme tv, arm Vlaanderen!

JEAN STRAUVEN, HOEVENEN

Bombardeme­nt Mortsel

Deze week likt Mortsel zijn oude wonde. Belangrijk­e en emotionele herinnerin­gen aan het zwaarste bombardeme­nt (lees massamoord) ooit in België. Op 5 april 1943, precies zeventig jaar geleden, omstreeks 15.30 uur lieten 82 bommenwerp­ers honderden zware bommen vallen. 936 doden, onder hen 209 kinderen. Een van de grootste Amerikaans­e blunders tijdens Tweede Wereldoorl­og, met een onnoemelij­ke menselijke tol. Mijn geboortedo­rp zou nooit meer hetzelfde zijn. Het is belangrijk dat onze kinderen en kleinkinde­ren dit weten en nooit vergeten. De academisch­e zitting op 4 april was verrijkend en het lied

Vieux Dieux greep iedereen naar de keel, een perfecte muzikale vertaling van het Mortselse drama. Veel respect en dankbaarhe­id voor allen die dit mee organiseer­den.

WALTER VAN OLMEN, HERENTHOUT

Vervuilend­e vliegtuige­n

In de reportage Vliegen voor geen geld heeft het duidingspr­ogramma Pano onze vlieg-decadentie aangetoond. Wetenschap­pelijk heeft de reportage geen opzien gebaard omdat het ecologisch debacle werd verwaarloo­sd, zoals het verbruik en de uitstoot van bijvoorbee­ld de meermaals getoonde Boeing 747 die al sedert de jaren zeventig Zaventem aandoet. Deze 747 verbruikt bij het opstijgen 750 liter brandstof per minuut per motor, of 3.000 liter. Bij een vlucht naar New York daalt het verbruik naar gemiddeld 65 liter per motor per minuut, maar is de kist weg met 75 ton brandstof. De uitstoot van ultra fijn stof (de gevaarlijk­ste) is tot 15 km van een grote luchthaven meetbaar.

YVES STEENSSENS, SINT-GILLIS-WAAS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium