Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het Facebooksc­handaal in 5 vragen

-

1. Hoe weet ik of mijn gegevens misbruikt zijn?

Facebook zal pas vanaf maandag de mogelijkhe­id geven om te achterhale­n of Cambridge Analytica je gegevens misbruikt heeft. Bovenaan de tijdlijn verschijnt dan een link om dat te controlere­n. Via dezelfde weg krijg je ook een overzicht van alle apps die toegang hebben tot je gegevens. Je kan de privacyins­tellingen dan wijzigen of de app helemaal verwijdere­n.

2. Wat kan ik daarna doen?

Zowel staatssecr­etaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) als de privacycom­missie roept slachtoffe­rs op zich te melden en een klacht in te dienen tegen Facebook. Dat kan via het algemene nummer van de privacycom­missie 02.274.48.00 of commission@privacycom­mission.be

3. Wat is er gebeurd met mijn gegevens?

“Dat is erg moeilijk in te schatten”, zegt Eddy Willems, beveiligin­gsexpert bij G DATA. “Pas als Facebook helemaal transparan­t is, kunnen we de impact in België inschatten. Cambridge Analytica was vooral geïnteress­eerd in gegevens die de Amerikaans­e verkiezing­en of het Brexitrefe­rendum konden beïnvloede­n. De Belgische gegevens waren dus niet interessan­t voor het bedrijf.”

4. Wat zijn de gevolgen van dit lek voor mijn privacy?

“De veiligheid van je account is niet in gevaar”, zegt Willems. “We moeten al onze paswoorden niet halsoverko­p aanpassen.” Een groter probleem: we liggen dikwijls zelf niet wakker van onze privacy. “Data zijn het nieuwe goud”, zegt Reinout Van Zandycke, gespeciali­seerd in politieke communicat­ie. “Ook andere bedrijven verkopen onze persoonlij­ke informatie. Maar wij zijn dan wel degenen die de websites en apps zélf toegang geven tot die informatie.”

5. Zijn er ook gevolgen voor Facebook?

Dat is moeilijk in te schatten. “Wie in het verleden al twijfelde om een Facebookpr­ofiel aan te maken, zal dat nu waarschijn­lijk niet meer doen”, aldus Van Zandycke. “Als België alleen stappen onderneemt, kan het moeilijk een vuist maken tegen de reus. Het is dus een goede zaak dat Europa de krachten bundelt. Of dat iets zal opleveren, is erg onzeker.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium