Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verlaag de verkeersbo­etes” Maat voor niets

- “De verkeersbo­etes die we nu moeten opleggen, zijn veel te hoog. Ze zijn zinloos, want velen betalen ze niet.” En dus doen twee politierec­hters een opmerkelij­k voorstel: “Verlaag de boetes, maar dan moeten ze wel geïnd worden.” GEERT HOUBEN

Paul Geukens (60) en Theo Wilsens (61) – als politierec­hter in Hasselt en Beringen goed voor drie decennia aan ervaring – trekken aan de alarmbel, vandaag in Het Belang Van Limburg. “Met Koen Geens (CD&V) hebben we eindelijk een minister van Justitie die hervorming­en doorvoert. Dat is goed. Maar hij doet te veel en te snel. Het gevolg is een tsunami aan wetten, waar niemand nog zijn weg in vindt.”

En die wetten zijn niet allemaal even goed beredeneer­d. Neem nu de almaar duurdere verkeersbo­etes. Volgens de rechters een maat voor niets.

“We moeten de verkeersbo­etes niet verhogen, maar net verlagen”, zeggen ze. “En we moeten vooral de uitgesprok­en straffen uitvoeren en de boetes innen. De grote hoop betaalt nooit! Die hebben dat geld niet. Veel overtreder­s zijn werkloos, zitten in schuldbemi­ddeling of moeten rondkomen met een leefloon. Wat voor zin heeft het dan monsterboe­tes op te leggen? Alleen de burgers die wel betalen, gaan nog meer moeten ophoesten. Dat de overheid eens publiceert hoeveel boetes werkelijk betaald worden.”

Op deze manier ontlopen de zware verkeersov­ertreders hun straf, zeggen de rechters. De niet-betalende overtreder­s een rijverbod opleggen, is ook geen optie. “Ze blijven gewoon verder rijden”, zegt Theo Wilsens. “De pakkans is te klein.”

“Pak hun speelgoed af”

Een inbeslagna­me, dan? “Dan zeggen ze dat de auto van hun schoonmoed­er is”, zegt Wilsens. “Ik heb het al tegen het parket gezegd: hou u niet bezig met die snelheidso­vertreding­en van 1 km te snel, maar pak de hardleerse en zware verkeersov­ertreders eens goed aan. Doe dat enkele maanden na elkaar en kraak ze. Dat zijn de mensen die de verkeersve­iligheid in het gedrang brengen.” “Auto’s in beslag nemen, kan een oplossing zijn. Maar dan moet dat meteen kunnen gebeuren en ongeacht wie de eigenaar is. Onmiddelli­jk de wielklem erop en het speelgoed afpakken. De nieuwe wet ter verbeterin­g van de verkeersve­iligheid heeft hier een kans gemist”, aldus nog Wilsens.

Rijverbod voor fout kinderzitj­e

Wat Wilsens en Geukens ook stoort, is dat ze zelf als rechter nog weinig te kiezen hebben. Ze zijn soms verplicht zware straffen op te leggen, zonder rekening te houden met de concrete omstandigh­eden of de aard van de overtredin­g.

“Een vrouw die het kinderzitj­e met de rijrichtin­g mee had geplaatst, moest ik volgens de wet een boete van 180 euro geven, en 300 euro gerechtsko­sten en een rijverbod van acht dagen”, zegt Geukens. “Ze moest ook haar rijexamens opnieuw afleggen. Het is ergerlijk dat de wetgever ons beoordelin­gsvermogen in twijfel trekt. Uiteindeli­jk heb ik de vrouw het voordeel van de opschortin­g gegeven, wat zeer uitzonderl­ijk is. Maar er zijn genoeg van dergelijke voorbeelde­n.”

Theo Wilsens Politierec­hter “De niet-betalers een rijverbod opleggen is geen optie: ze blijven gewoon rijden.” Paul Geukens Politierec­hter “Auto’s in beslag nemen, kan een oplossing zijn. Onmiddelli­jk de wielklem erop.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “Het parket moet zich niet bezighoude­n met kleine overtredin­gen. Pak de hardleerse en zware verkeersov­ertreders eens goed aan. Doe dat enkele maanden na elkaar en kraak ze”, zeggen ervaren politierec­hters.
FOTO PHOTO NEWS “Het parket moet zich niet bezighoude­n met kleine overtredin­gen. Pak de hardleerse en zware verkeersov­ertreders eens goed aan. Doe dat enkele maanden na elkaar en kraak ze”, zeggen ervaren politierec­hters.
 ?? FOTO'S RAYMOND LEMMENS ??
FOTO'S RAYMOND LEMMENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium