Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Theo Francken moet terrorist vrijlaten

- (cds, agy) Inval bij Hasselts dierenvoer­bedrijf (rs)

De Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen heeft in één maand twee uitwijzing­en van veroordeel­de terroriste­n die hier hun straf hadden uitgezeten, opgeschort. Het nieuwe geval betreft Mohamed Laimina. Die werd in 2014 en in 2015 veroordeel­d tot drie jaar cel voor lidmaatsch­ap van een terreurnet­werk. Laimina, die de Marokkaans­e nationalit­eit heeft, heeft zijn straf inmiddels uitgezeten en wachtte in een gesloten centrum op zijn uitwijzing naar zijn moederland. Maar de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen steekt daar nu een stokje voor en eist dat de man wordt vrijgelate­n. Hij blijft illegaal en moet het grondgebie­d binnen dertig dagen verlaten. Maar hem op een vliegtuig zetten, dat vindt de RVV een brug te ver. “Want er is geen garantie dat Marokko de man niet zal folteren.” Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) begrijpt de beslissing niet. “Marokko heeft alle mensenrech­tenverdrag­en onderteken­d en is een bevriende natie. Daar wordt niet gefolterd. Andere Europese landen wijzen hun Marokkaans­e veroordeel­den van terreur wel uit. Maar hier lukt dat dus niet en moeten we die kerels gewoon vrijlaten. Met alle veiligheid­srisico’s van dien. De mensen pikken dit niet. Begrijpeli­jk.”

Per jaar wijst ons land 300 à 400 Marokkaans­e criminelen uit. Francken zal nu aan Marokko extra garanties tegen folteringe­n vragen. “Met tegenzin. Want eigenlijk schofferen we zo een bevriende natie die al heel veel moeite doet en zich loyaal opstelt.” De politie en het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) hebben vorige week 600 koeienmage­n in beslag genomen bij het Hasselts bedrijf H.I.E., gespeciali­seerd in de uitvoer van dierenvoer naar Vietnam. Na een doorlichti­ng van de firma bleken er sterke aanwijzing­en dat H.I.E. vlees exporteerd­e zonder de juiste papieren. De in beslag genomen koeienmage­n liggen momenteel in vijf verzegelde koelcontai­ners van H.I.E. Het slachtafva­l zal worden vernietigd. Voor zover bekend is er geen vlees op de Belgische markt terechtgek­omen. Het bedrijf mag geen koeienmage­n meer exporteren.

Volgens de Nederlands­e zaakvoerde­r viseert het FAVV ten onrechte zijn bedrijf. “Blijkbaar hadden mijn mensen niet op elke bak met koeienmage­n de juiste stickers geplakt. Die documenten lagen wel in de vrachtwage­n, maar waren nog niet op elke bak gehangen. Daar zijn wij in de fout gegaan. Een vergetelhe­id, maar met fraude heeft dat niets te maken. Wij zijn met alles in orde. Koeienmage­n die wij in slachthuiz­en ophalen zijn altijd voorzien van de nodige identifica­tie. Hetzelfde verhaal wanneer wij exporteren. Elke lading krijgt een certificaa­t van het FAVV. Zonder kan de container het land niet uit.” De Nederlande­r verleent naar eigen zeggen zijn volledige medewerkin­g aan het onderzoek. De man gaat zich samen met zijn advocaat beraden over verdere juridische stappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium