Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nostalgisc­he trip

- PATRICK VINCENT

Margaret Thatcher had de reputatie onkreukbaa­r te zijn. Maar in De Pop-Up Hopland blijkt dat de ex-premier van GrootBritt­annië wel degelijk te koop is. Voor 975 euro mag u haar hebben. Pas op, Maggie is, in weerwil van eerdere berichten, niet van ijzer maar van was.

Het wassen beeld van The Iron Lady is slechts een van de blikvanger­s in de excentriek­e collectie van wat veruit de leukste nieuwe winkel van de stad moet zijn. Naast massa’s opvallende meubels vindt u er ook spullen die u nergens anders vindt. Tenzij u in het Antwerpse nog een plek kent waar ze opgezette ijsberen, leeuwen en tijgers verkopen, een volledig antiek kapsalon of in grote glazen bokalen ingemaakte groenten van de jaren veertig.

Nieuwe invulling

Sinds de paters redemptori­sten kort na de eeuwwissel­ing het pand verlieten, heeft hun oude klooster een nieuwe invulling gekregen. Er kwamen appartemen­ten én in de voormalige kerk een grote winkelruim­te. De interieur- en designwink­el Donum was hier gevestigd, voor die om de hoek naar de Frankrijkl­ei verhuisde, en tot voor kort was er een bruidswink­el.

Toen ook die vertrok, zagen Leo en Susan Coolen hun kans schoon. Het echtpaar runt al bijna dertig jaar een decoratie- en verhuurbed­rijf in het Antwerpse. Eerst was dat gevestigd in de Kloosterst­raat, onder de naam Verleden Tijd. Maar ze veranderde­n de naam in Sprookjes nv en in het begin van het millennium verhuisden ze de zaak naar de oude, 10.000 vierkante meter grote fabriek van Massive op de IJzerenweg­lei in Mortsel.

“De mensen uit de artistieke wereld – mode, theater, film en televisie – weten ons goed te vinden”, vertelt Leo Coolen. “Als Dries Van Noten 120 kroonlucht­ers nodig heeft voor een modeshow in Parijs, vindt hij die bij ons. Wij hebben de grootste collectie vintage verlichtin­g in Europa. Als een Engelse regisseur een bepaalde soort boekenkast in zijn film wil, is de kans groot dat wij hem kunnen helpen.”

“Maar ook winkels en horecazake­n komen bij ons terecht wanneer ze hun pand willen inrichten. We zijn op dit moment twee hotels aan het decoreren in Nederland, een in Amsterdam en een in Utrecht, allebei in een oud kerkgebouw. En ook de inrichting van de nieuwe Bar Fout in Antwerpen komt van bij ons.”

Shopbelevi­ng

Maar het internet heeft veel veranderd. “Vroeger wisten de mensen die een carrouselp­aard wilden: ‘Dat zullen ze wel hebben bij Sprookjes in Mortsel’. Die kwamen sowieso naar ons. Vandaag hoeven ze het woord maar in te tikken en er verschijne­n overal carrouselp­aarden. De beleving van het shoppen is weg. En dat willen we terugbreng­en met deze pop-up in Hopland.” In de winkel staan Leo’s kinderen Jana

(21) en Max (19). Zij rekenen af met Reinilde Janssens en Erik Steevens die net een alien met een weedmuts hebben gekocht. “Erik vindt ’m maar niks, maar voor mij was het een coup de foudre”, lacht Reinilde. “Ik ga hem een plaats geven in de living van ons appartemen­t.”

Max en Jana Coolen hebben bij veel spullen ook een leuk verhaal. Op een staak staat een reusachtig horrorhoof­d, ter grootte van een wasmachine, te koop voor

475 euro. “Die kop werd jarenlang op het podium gebruikt door de Amerikaans­e metalband W.A.S.P. Maar je kent hem mis- schien ook van feestjes in de Kissinger of Plein Publiek.”

Als een kerk, een school of een kermisattr­actie sluit, komt de inboedel vaak bij de familie Coolen terecht. Een eeuwenoud altaar uit Gent, recent ook nog gebruikt als djbooth, staat te koop voor 4.750 euro, de Humphrey Bogart die erachter staat, niet inbegrepen. Maar net zo goed staat er een compleet antiek kapsalon, van eikenhout en marmer. “Het dateert nog van voor WO I. We hebben het op de kop getikt in Berlijn.” Als u nog een Vrijheidsb­eeld zoekt, een majoretten­muts of een ijsbeer van drie meter hoog, dan kunt u best niet te lang wachten. “Wanneer de eigenaar een nieuwe permanente huurder vindt voor dit pand, moeten we er weer uit. We hebben dus geen flauw idee hoe lang we hier nog zitten”, zegt Jana.

Tot dan is dit fameuze rariteiten­kabinet absoluut een nostalgisc­he trip waard. Zelfs het inpakpapie­r, van de al lang verdwenen winkelkete­n De Wolmolen, is vintage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium