Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stadhuis nu echt een bouwwerf

- PATRICK VAN DE PERRE

Na een aantal maanden van voorbereid­ing wordt maandag gestart met de restaurati­e van het stadhuis. Dan worden een omheining en steigers rond het gebouw op de Grote Markt geplaatst. In het najaar van 2020 moet het vernieuwde stadhuis klaar zijn.

In de eerste fase, vanaf augustus, wordt er gewerkt aan het dak van het stadhuis. Op de tweede verdieping komen twee hoge ruimtes aan beide kanten van de centrale glazen koepel. Op die koepel komt een werk van beeldend kunstenaar Germaine Kruip. Die fase moet in september 2019 afgerond zijn.

Meteen na de zomervakan­tie van dit jaar start de reiniging en herstellin­g van de buitengeve­l. Ook grote delen van het schrijnwer­k worden vervangen. De restaurati­e aan het interieur, waaronder de muurschild­eringen, schilderij­en en het goudleren behang in het kabinet van de burgemeest­er, neemt heel de werkperiod­e in beslag. De restaurati­e gebeurt zowel ter plaatse als in ateliers.

De restaurati­e van het stadhuis zal in het totaal 29 miljoen euro kosten. Vorig jaar werd een premie-overeenkom­st afgesloten voor zowel het stadhuis als Het Steen.

Het opknappen van beide gebouwen gaat in het totaal 35,5 miljoen euro kosten. Een deel daarvan, 11 miljoen euro om precies te zijn, wordt betaald door Vlaanderen.

Publiek welkom

Na de restaurati­e worden alle kabinetten in het stadhuis ondergebra­cht. Ook de kantoren, die nu op een ander adres op de Grote Markt zitten. De gelijkvloe­rse verdieping zal bovendien gedeelteli­jk toegankeli­jk zijn voor het publiek. Via de centrale inkom aan de Grote Markt, kunnen bezoekers er de balie terugvinde­n. Die was tot voor de sluiting van het stadhuis aan de zijde van de Suikerrui gevestigd.

 ?? FOTO BELGA ?? In het stadhuis wordt volgende week begonnen met de echte restaurati­e.
FOTO BELGA In het stadhuis wordt volgende week begonnen met de echte restaurati­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium