Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook de ooievaar is Doel nog niet vergeten...

- De eerste lentezon lokt volk naar Doel, het dorp dat 20 jaar geleden dood werd verklaard. In de straten vol graffiti poseren meisjes in het wit voor hun communiefo­to’s, terwijl achter de dijk nieuwe Doelbaby Rover, amper tien dagen oud, een dutje doet. Do

Een ooievaar vliegt over Doel, naar de Schelde toe. Op weg om een kindje te brengen in een ander dorp, misschien. Tien dagen geleden bracht de ooievaar de kleine Rover naar zijn wiegje in Doel. “Daardoor stijgt het aantal bewoners van 18 naar 19”, zegt mama Liese Stuer (33). “Het was twaalf jaar geleden dat hier nog een baby werd geboren. Dat was toen een thuisbeval­ling.”

Op de identiteit­skaart van Rover zal niet Doel, maar Edegem als geboortepl­aats staan. “Het werd een keizersned­e, dus is hij in het UZA in Edegem ter wereld gekomen”, zegt Liese. “Maar zijn wiegje staat hier in Doel. Ik had eerder al een appartemen­t gekocht in Antwerpen, waar ik ook werk. Maar toen ik zwanger werd van Rover, was de beslissing om hier bij Kevin in Doel te komen wonen, in een rustig huis met een tuin, vlug genomen. Ik ben afkomstig van Beveren dus voelde ik mij hier meteen thuis.” Papa Kevin De Mey (38) heeft zijn roots in Doel. “Ik kom uit Saefthinge, een gehucht van Doel. Ik was 18 toen bekend werd gemaakt dat Doel zou moeten verdwijnen voor een nieuw Saeftinghe­dok, dat er nooit is gekomen. Mijn ouders zijn toen onteigend. Maar ik was toen op een leeftijd dat ik me niet zo interessee­rde voor het behoud van Doel en alles wat daar mee te maken had, dat is pas later gekomen.” Wat Kevin overtuigde om opnieuw in Doel te komen wonen, een goed jaar geleden, was dit leuke huis aan de dijk. “De vorige bewoner, die ik ken, ging verhuizen. Hij tipte mij dat deze huurwoning vrijkwam. De huurprijs is heel oké voor wat je krijgt qua ruimte, rust en woonkwalit­eit. De keerzijde is dat we een tijdelijk contract hebben, zoals zoveel andere bewoners hier. Wij huren bij Interim Vastgoedka­ntoor, dat gespeciali­seerd is in tijdelijke bewoning van leegstaand­e panden. Er is nog maar één iemand in het dorp die zelf eigenaar is van z’n woning.”

Vaak zijn toeristen in Doel verbaasd dat er hier nog mensen wonen. “Dan zien ze mij naast ons huis hout staan werken in mijn overall, en dan vragen ze: woon je hier? Wel ja, natuurlijk, waarom zou ik hier anders staan werken? En dan willen ze ook weten of we wel elektricit­eit hebben. Of internet… Natuurlijk hebben we dat. Een bevriend koppel dat in een huis wat verderop in het dorp woont, heeft laatst drie bordjes op hun hek gehangen, omdat zij dezelfde vragen krijgen. Op het eerste bord staat: ‘Yes’, op het tweede We live here en op het derde ‘And we even have Netflix’. Dat vat het een beetje samen.”

Kleine Rover

De geboorte van de kleine Rover wordt straks gevierd in Doel 5, het laatste café van Doel. “De bewoners hier vormen een warme gemeenscha­p, iedereen wil er wel eentje komen drinken ter ere van de nieuwe Doelenaar. We hebben een eigen WhatsAppgr­oep, we brengen mekaar meteen op de hoogte als er nieuws is. De geboorte van Rover ging zo meteen het dorp rond. Als hij later kattenkwaa­d uitsteekt bij een van onze dorpsgenot­en, dan gaan we het meteen geweten hebben…” Van kattenkwaa­d tot erger: inbraken, vandalisme en overlast zijn een tijdje problemen geweest waar de nog overgeblev­en bewoners van Doel mee te maken kregen. “Wij wonen hier aan de dijk, niet in de dorpskern, daar hebben we nooit last van gehad. De dijk vlakbij is zalig om te gaan fietsen en wandelen, wat we allebei graag doen. En Doel is geen dood dorp waar nooit iets gebeurt: bij de Scheldewij­ding van de boten komen er hier zo’n

15.000 mensen, we hebben het Paletfolkf­estival elk jaar, een fakkeltoch­t in het najaar…”

Het volgende feestje waar ze naar uitkijken, is de verjaardag van Liese. “Die vier ik in het dorpscafé, samen met Sabine en Emilienne, de dorpsoudst­e, die de tachtig al voorbij is. We verjaren alle drie op

12 april, en wonen alle drie hier: wat een toeval.”

Wat Kevin wel mist in Doel is een betere fietsverbi­nding met Antwerpen. “Ik rij nu met de fiets naar mijn werk in Antwerpen, maar ik moet een hele afstand afleggen voor ik met de fiets de Schelde kan oversteken. Een veerpont tussen Doel en Lillo zou dat een pak makkelijke­r maken, de steiger ligt er hier al, nu de pont nog. De Fietsbus nemen aan de Liefkensho­ektunnel, dat vind ik maar niks. Die staat gewoon mee in de file aan te schuiven met de rest.”

Laatste café

Aan de toog van café Doel 5 is het ook aanschuive­n voor een pintje, want van de eerste lentezon krijg je dorst. Cafébazin Sheila De Graef (38) weet nog hoe haar moeder de pintjes vroeger stond te tappen hier in Doel. “Mijn moeder hield dertig jaar geleden ook al café in Doel, tot twintig jaar geleden een kortsluiti­ng brand veroorzaak­te en ze op zoek moest naar een ander pand.”

Dat pand is het pand waar we vandaag staan, café Doel 5. “Genoemd naar de vijfde kerncentra­le, die er nooit is gekomen. Zoals het Saeftinghe­dok, waarvoor Doel onteigend is geworden, er ook nooit is gekomen. Vroeger heette het hier Jagersrust en waren er zelfs kamers om te logeren boven het café: in de glorietijd van Doel, toen de opbouw van de kerncentra­le bezig was, waren die kamers druk bezet met werkvolk. Toeristen kwamen er toen ook al. Doel was een van de mooiste dorpen van de polder. Op dagen dat de eerste lentezon zich liet zien, zoals nu, kwamen de mensen hier wandelen, vaak namen ze het veer van Lillo naar hier, dat vaarde toen nog.”

Nu komen toeristen hier van dichtbij en ver om de schoonheid van de verlaten gebouwen met graffiti vast te leggen. Of de schoonheid van hun viervoeter, tweewieler of kroost te vereeuwige­n in dit ‘coole’ decor. “Onze dochter Elise doet haar eerste communie en ik vind dit een mooi decor, met kleurige muren vol graffiti om communiefo­to’s te komen nemen”, zegt haar papa Kristof Van Den Brande. “Voor de communiefo­to’s van haar oudere zus Hannelore zijn we naar de kranen aan de Scheldekaa­i getrokken”, zegt mama Nathalie. “Als je geen saaie foto’s wil, moet je een coole plek kiezen.”

Bij plechtige communican­t Seppe Erpels (11) uit de Kempen horen we hetzelfde verhaal. “Ik had via hondenfoto’s op internet deze plek ontdekt. Ons hondje mag hier straks ook nog op de foto, maar eerst is het aan Seppe. We hebben

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? In de schaduw van de kerncentra­le wonen nog maar negentien mensen. “Toeriste We hebben zelfs Netflix in Doel.”
FOTO'S JORIS HERREGODS In de schaduw van de kerncentra­le wonen nog maar negentien mensen. “Toeriste We hebben zelfs Netflix in Doel.”
 ??  ?? Sheila De Graef, de laatste cafébazin van Doel.
Sheila De Graef, de laatste cafébazin van Doel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium