Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tegenwoord­ig kunnen patiënten na een dialyse de kleinkinde­ren opvangen”

Afdeling Kunstnier in AZ Sint-Jozef bestaat veertig jaar en toont zondag evolutie tijdens opendeur

- De afdeling Kunstnier van het Sint-Jozefzieke­nhuis in Malle blaast veertig kaarsjes uit. Morgen tussen 11 en 14u mag iedereen een kijkje nemen achter de schermen. “In die veertig jaar is er enorm veel veranderd”, zegt dokter Jan Monballyu. KRISTIN MATTHYS

De Kunstniera­fdeling in Malle startte in mei 1977. Eigenlijk wordt ze dus bijna 41 jaar, maar omdat er renovaties in het gebouw bezig waren, werd de opendeurda­g uitgesteld. De afdeling zit nog steeds in het gebouw op de Liersebaan, voorbij het ziekenhuis, tegen de bosrand. Dokter Jan Monballyu kan als oudste van het artsenteam de evolutie het best beschrijve­n. “Ik ben hier in 1984 komen werken. Toen de Kunstniera­fdeling in Malle opstartte, was dat voor de patiënten hier in de streek een vooruitgan­g. Je had er toen alleen een in Antwerpen. Sommige mensen uit deze regio moesten voor hun dialyse helemaal naar Leuven, en dat twee keer acht uur per week.”

Efficiënte­r

“De technieken zijn veel efficiënte­r geworden. Voor de klassieke dialyse komen patiënten drie keer vier uur per week. Het vervoer inbegrepen is dat bijna een parttime job. Maar de kwaliteit, en dus ook de levenskwal­iteit van de patiënt, is hard verbeterd. Ik merk soms dat oudere mensen de nierdialys­e lang voor zich uitschuive­n, ze hebben er schrik van”, zegt dokter Monballyu. “Omdat ze mensen kennen die vroeger zelf naar de nierdialys­e gingen. Vaak kwamen die mensen afgepeiger­d thuis. Nu kunnen patiënten die naar de dialyse komen daarna direct hun kleinkinde­ren thuis opvangen. Ze zijn veel minder moe. Het is minder zwaar geworden.”

Bij hemodialys­e wordt het bloed door een kunstnier geleid met een pomp. De kunstnier is een ingenieuze filter die een deel van de afvalstoff­en, overtollig vocht en zout uit het bloed haalt. Daarna pompt het dialysetoe­stel het gezuiverde bloed weer in de bloedbaan.

“De grootste veranderin­g is dat bij geselectee­rde patiënten de dialyse ook thuis kan gebeuren via thuisdialy­se of peritoneal­e dialyse. Dat laatste is een vorm van dialyse waarbij het eigen buikvlies wordt gebruikt als filter om afval- stoffen via spoelvloei­stof uit het bloed te verwijdere­n. Het gaat om mensen die nog voldoende zelfredzaa­m zijn. Er worden ook meer nieren getranspla­nteerd. Levende donatie van een nier door een partner of familielid gebeurt meer en meer.” De Kunstniera­fdeling in Sint-Jozef werkt samen met Klina, waar sinds een kleine tien jaar een lowcare dialyse is, waarbij patiënten meer betrokken worden in het uitvoeren van de dialyse en ze meestal gewoon in een sofa zitten. Er heerst een huiskamers­feertje in plaats van een ziekenhuis­sfeer. In totaal zijn er in Malle en Brasschaat 121 personen die dialyse krijgen, onder wie 77 die naar de highcare dialyse van de Kunstnier in AZ Sint-Jozef in Malle komen.

Tijdens de opendeurda­g zondag kan iedereen komen kijken. Elk halfuur start een rondleidin­g aan de inkom. “Voor familieled­en en kennissen is het wel eens interessan­t om te zien”, zegt Jolijn Adriaensen van het AZ. “Aansluiten­d organisere­n wij om 15u nog een familiedag voor alle dialysepat­ienten en hun naasten.”

Opendeurda­g Kunstnier, zo 8/4, 1114u, AZ Sint-Jozef (gebouw 6, volg pijlen), Oude Liersebaan 4, Malle

 ?? FOTO RR ?? Het team van de Kunstniera­fdeling, met links bovenaan dokter Monballyu, die er al het langst bij is.
FOTO RR Het team van de Kunstniera­fdeling, met links bovenaan dokter Monballyu, die er al het langst bij is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium