Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu niet meer klagen over (video)ref

Anderlecht krijgt penalty cadeau en grijpt laatste kans in titelstrij­d

- De crisis is afgewend. Anderlecht won op Charleroi en kietelde leider Club Brugge toch nog een beetje. Al moet blauw-zwart zich eigenlijk geen zorgen maken. Paars-wit was allesbehal­ve indrukwekk­end. Het zegevierde door een penalty met een strik rond. Hoez

Het geëmmer van Hein Vanhaezebr­ouck op de videoref is niet voor niets geweest. Op de tv-stations waren er dit keer herhalinge­n in slow motion en de ref in het busje greep niet in de 64e minuut. Toen gingen Teodorczyk en Zajkov samen naar een diepe bal. Ze haakten in elkaar en Teo leek te duwen, maar toen gaf scheidsrec­hter Alexandre Boucaut een penalty aan Anderlecht. Busje komt zo, verwachtte iedereen. Maar het videobusje greep niet in. Mocht dat niet? Moest Boucaut niet even de beelden zien? Of was het een Wiedergutm­achung omdat Anderlecht vorige week een penalty werd onthouden? Teodorczyk twijfelde alvast niet en knalde vanaf elf meter de 1-2 binnen.

Seizoen voorbij voor Spajic

Dit keer hield de ref paars-wit dus in de titelstrij­d. Anderlecht liet er in de aanvangsfa­se nochtans geen gras over groeien. Op Mambourg was de nieuwe grasmat ook tijdig gelegd, het veld leek een beetje op een lapjesdeke­n, maar na twee minuten scoorde paars-wit al de openingsgo­al. Markovic zette voor en Morioka prikte de 0-1 tegen de touwen. Geen slechte transfer van Van Holsbeeck, die Lazar Markovic. Dat dachten we toch - cynisch als we zijn - na de eerste helft. De Serviër stond voor het eerst in de basis en zowat alle lange ballen vertrokken in zijn richting. Markovic is een van de snelste sprinters en nu hij eindelijk conditione­el in orde is, bleek dat een wapen. De voorsprong leek na enkele bewogen dagen voor rust in de tent te zorgen. Maar wat volgde, leek wel een ode aan René Weiler. Na een halfuur had Anderlecht nog maar 37 procent balbezit. Het werd er niet beter op nadat Spajic geblesseer­d was uitgevalle­n - een zware enkelbless­ure na een onschuldig duel met Bedia. Wellicht is dit het einde van het seizoen voor de Serviër en maakt hij dus ook geen kans meer op het WK. Voor Anderlecht is dit al de tiende blessure na Boeckx, Sowah, Kara, Deschacht, Najar, Bruno, Appiah, Dauda en Onyekuru.

Dante debuteert

Na de rust moesten we onze cynische mening over Markovic toch even herzien. Hij verdedigde te nonchalant op Nurio en diens voorzet werd door de ingevallen Baby binnen gekopt. Het waren uiteindeli­jk de arbiters - met die ene betwistbar­e penaltyfas­e - die Anderlecht over de streep trokken. Net voor affluiten liet Vanhaezebr­ouck nog de jonge verdediger Dante debuteren om meer stevigheid in te bouwen. Saelemaeke­rs liep eerst helemaal naar de overkant voor hij gewisseld werd, maar Anderlecht won voor het eerst dit seizoen van Charleroi. Op die manier kon Club Brugge toch een beetje zenuwachti­g gemaakt worden voor de match van zondag tegen AA Gent. Als Anderlecht nog een allerlaats­te kans wil maken op de titel, dan moet het volgende week thuis tegen Club winnen. De titelstrij­d is nog niet helemaal dood.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium