Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laika laat sociale woonwijken proeven van culinair theater tijdens Blok-Bloc

CANTINA VR 13/04 - ZO 29/04 | DIVERSE LOCATIES | ANTWERPEN | WWW.BLOK-BLOC.BE

- ILSE DEWEVER

nodigt uit om dingen te delen en in gesprek te gaan. Theater is vaak een intellectu­ele ervaring die pas na enige tijd ten volle doorsijpel­t. In een zintuiglij­ke voorstelli­ng als deze geldt vooral het hier en nu.”

Vegetarisc­he hap

Ook benieuwd wat er straks zoal op het menu staat in Cantina? Laika kennende worden het vegetarisc­he, maar geenszins saaie gerechten. “We beginnen met fish & chips”, zegt De Bie. “Maar dan zonder vis, en zonder aardappele­n.” “Toch ziet het gerecht er net zo uit, en ruikt het bovendien naar vis”, repliceert Abraham. “Hoe magisch dat je dat kan...”

“En verder verklap ik niks”, vervolgt De Bie. “Cantina evolueert naar een feestelijk­e maaltijd, waarbij alle schotels die op tafel komen worden gedeeld. Al bijna twintig jaar speelt Laika met voorstelli­ngen als deze in op de kracht van samen eten, terwijl foodsharin­g intussen ook heel hip is geworden. De culinaire wereld heeft geleidelij­k aan een ander gezicht gekregen. Twintig jaar geleden hadden mensen geen benul van verse kruiden of gember, maar nu moet je al met gepofte en gerookte quinoa komen aanzetten om nog te verrassen. En er bestaan nu ook chefs met snackbars en frituren.”

Meer zelfs, er zijn nu zelfs chefs die ‘kantines’ of ‘refters’ uitbaten. Wordt het begrip zo niet uitgehold? De Bie: “Oorspronke­lijk was de kantine een mobiel keukentje bij het leger. Maar het is ook lang de plek geweest waar scholen of fabrieken ervoor zorgden dat hun mensen een warme maaltijd kregen. In Portugal en Malta is het voor velen nog steeds een belangrijk­e plek in de voedselvoo­rziening. ‘Kantine’ klinkt banaal, maar is in het sociaal weefsel een belangrijk­e draaischij­f.”

 ?? HERREGODS FOTO JORIS ?? Abigail Abraham en Peter De Bie verwerken het idee van koken als sociaal bindmiddel in een voorstelli­ng.
HERREGODS FOTO JORIS Abigail Abraham en Peter De Bie verwerken het idee van koken als sociaal bindmiddel in een voorstelli­ng.
 ?? FOTO KATHLEEN MICHIELS ?? Op het menu in Cantina: fish & chips, maar dan zonder vis en zonder aardappele­n.
FOTO KATHLEEN MICHIELS Op het menu in Cantina: fish & chips, maar dan zonder vis en zonder aardappele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium