Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Zaak Menten

- (tove)

ZA 08/04 | NPO2 | 20.15u

Wij zijn terecht trots op onze Vlaamse fictie, maar in Nederland worden ook mooie dingen gemaakt. De minireeks De Zaak Menten bijvoorbee­ld mag ijzersterk genoemd worden en kreeg in eigen land het Gouden Kalf voor beste dramaserie.

De op waargebeur­de feiten gebaseerde reeks vertelt het verhaal van voormalig verslaggev­er Hans Knoop (Guy Clemens), die op een dag de tip krijgt dat kunstverza­melaar en miljonair Pieter Menten (Aus Greidanus sr.) zijn rijkdom te danken heeft aan ernstige oorlogsmis­daden. De serie is gebaseerd op het boek dat Knoop schreef over Menten, dat in de jaren 70 ophef veroorzaak­te in Nederland. Menten kwam in opspraak toen hij werken wilde laten veilen waarbij het om roofkunst bleek te gaan. Zijn oorlogsver­leden werd aan het licht gebracht door een Israëlisch­e journalist en kwam via publiciste Henriette Boas terecht bij Knoop, destijds hoofdredac­teur van het aan De gelieerde opinieblad Telegraaf

Accent.

“Volgens mijn onderzoek was Menten in Oost-Europa verantwoor­delijk voor zeker duizend moorden. Hij heeft zelf gedood en leiding gegeven aan executies”, vertelt Knoop. “Mede dankzij mijn speurwerk kon Pieter Menten destijds worden gearrestee­rd in Zwitserlan­d, waar hij vlak voor zijn op handen zijnde arrestatie naartoe vluchtte met zijn tweede echtgenote Meta.”

 ?? FOTO © MAX/ELMER VAN DER MAREL ?? Guy Clemens als Hans Knoop in De Zaak Menten.
FOTO © MAX/ELMER VAN DER MAREL Guy Clemens als Hans Knoop in De Zaak Menten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium