Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten durven te praten over dementie”

Tim Carpentier wil een verschil maken voor dementeren­den

- Met een herbruikba­re draagtas wil Tim Carpentier uit Lint dementie verder onder de aandacht brengen. “We moeten elke dag proberen het verschil te maken”, vertelt Tim, die zelf in een woonzorgce­ntrum werkt. De opbrengst van de tassen wordt deels geschonken

Als ik de dagen niet meer kan onthouden, maak dan voor mij elk moment onvergetel­ijk, is de slogan die Tim met zijn herbruikba­re tassen zoveel mogelijk wil verspreide­n. “Ik heb vijf spreuken laten lezen door 85 mensen met verschille­nde beroepen. Uiteindeli­jk is deze eruit gekomen als de slogan die mijn visie het beste weergeeft. Mijn boodschap is dat we over dementie moeten kunnen praten en dat kleine momenten heel belangrijk zijn voor mensen met dementie”, vertelt Tim.

Een draagtas is uiteraard een handig middel om een boodschap te verspreide­n. “We moeten elke dag mee het verschil maken voor mensen met dementie en deze visie mee de wereld uitdragen, op weg naar zij die het heel erg nodig hebben. Want positieve herinnerin­gen terug oproepen, draagt bij tot zachtheid en verbinding.”

Met zijn initiatief helpt Tim ook Tim en zijn dochter Janne met de draagtas. “Een deel van de opbrengst schenk ik aan een expertisec­entrum”, zegt Tim.

het Expertisec­entrum Dementie. “De draagtasse­n kosten 4,95 euro en een deel van de opbrengst gaat naar het centrum. Ik heb een goede verstandho­uding met die mensen, die de financiële middelen goed kunnen gebruiken.”

Expo

Vijf jaar geleden begon Tim met zijn project ‘Herinnerin­gskoffer’ om de verzorging en begeleidin­g bij personen met dementie te verbeteren.

Zo maakt hij gebruik van muziek en voorwerpen van vroeger om mensen leuke herinnerin­gen te laten oproepen. “Na vijf jaar voel je toch dat mijn visie begint aan te spreken. Ik word gevraagd om te komen spreken op congressen. Meestal gaat het over innoverend­e activiteit­en voor mensen met dementie, sensibilis­ering of om de zorg voor patiënten te verbeteren. Ik geef dan ook graag kleine tips aan familie van

Tim Carpentier

Bedenker ‘Herinnerin­gskoffer’ personen met dementie, om het leven aangenamer te maken. Door een liedje van vroeger op te zetten, kun je al veel bereiken.” Een ander initiatief is de expo Dementie Anders Bekeken, waarmee Tim vorig jaar van start ging. Met slogans, zoals Praat met mij, niet over mij en kunst gemaakt door en over mensen met dementie, wil hij de aandoening bij het grote publiek bespreekba­ar maken.

“De expo is nu voor het volgende anderhalf jaar volledig volgeboekt. Ook in Nederland heb ik boekingen lopen. Dat geeft aan dat er nog steeds nood is uitleg en tips over dementie.”

“Ik geef advies aan familieled­en, om het leven met dementie dragelijke­r te maken.”

De draagtas kan worden besteld via info@herinnerin­gskoffer.be of via de Facebookpa­gina van Herinnerin­gskoffer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium