Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wonen in Brecht populair door station aan hogesnelhe­idslijn

- CHRISTOF WILLOCX (cwil) (cwil)

Dat grote steden als Antwerpen en Mechelen een rechtstree­kse verbinding met Breda, Rotterdam en Amsterdam krijgen, is misschien niet zo verbazingw­ekkend. Dat een kleinere gemeente als Brecht die krijgt, is wel verrassend.

Het station Noorderkem­pen, zoals het station in Brecht wordt genoemd, ligt sinds de jaren negentig op de hogesnelhe­idslijn tussen Antwerpen en Amsterdam. De federale regering heeft daar destijds voor gezorgd, zodat de dure hogesnelhe­idslijn ook voor binnenland­s reizigersv­erkeer kan worden gebruikt.

“Mede door die gunstige transportv­erbinding is onze gemeente in de voorbije decennia sterk gegroeid”, zegt burgemeest­er van Brecht Luc Aerts (CD&V). “Op het einde van de jaren zeventig had Brecht 16.000 inwoners. NANCY DAELEMANS Woont in Blaasveld en werkt in Breda klasse 61 euro.

De Beneluxtre­in zorgt niet alleen voor een betere verbinding tussen Antwerpen en Amsterdam, maar ook tussen Antwerpen en Breda. Het traject duurt voortaan nog een halfuurtje. Wie in Brecht of omstreken woont, heeft nog meer geluk. Vanuit het station Noorderkem­pen staat u vanaf maandag na een kwartier al in Breda.

Breda organiseer­t Belgendag

De Nederlande­rs laten die toeristisc­he buitenkans niet aan zich voorbijgaa­n. De stad Breda organiseer­t op 1 mei een Belgendag. “Op 1 mei krijgen we traditione­el veel Belgen op bezoek. Deze keer bieden we onze zuiderbure­n allerlei gratis arrangemen­ten aan”, zegt Peter Jeucken, communicat­ieverantwo­ordelijke van de gemeente Breda. “De leden van het promoteam van onze stad komen maandagoch­tend rond 9.15u in Antwerpen-Centraal aan. Zij zullen bonnen voor die arrangemen­ten in het station en in de omgeving uitdelen aan de mensen die daar rondlopen.”

In het pakket, dat alleen op 1 mei 2018 in Breda kan worden gebruikt, zitten onder meer een bon voor gratis koffie en gebak in Breda, een vaartocht en een gratis beklimming van de kerk zodat u een uitzicht krijgt over de stad. De Antwerpse schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA)

Vandaag zijn dat er 29.000, dus bijna dubbel zoveel.”

“We verwachten dat de nieuwe Beneluxtre­in niet alleen extra woon-werkverkee­r, maar ook extra toerisme aantrekt”, zegt Luc Aerts. “Daarom openen we ontvangt maandagoch­tend een delegatie van ondernemer­s en politici uit Breda. “Ook wij proberen meer mensen uit de Nederlands­e provincie Noord-Brabant, waar Breda in ligt, aan te trekken”, zegt Koen Kennis. “Via het internet en de radio maken we in Nederland reclame voor de Antwerpse koopzondag­en. In die spotjes geven we de Nederlande­rs het advies om met de trein te komen.”

Aantal grensarbei­ders stijgt

De betere verbinding tussen de Antwerpse regio en Nederland is niet alleen van groot belang voor het toerisme. Ook het aantal grensarbei­ders kan nog verder toenemen.

Sinds 2010 is het aantal Nederlande­rs dat in de provincie Antwerpen komt werken, met 47% gestegen. Het aantal Antwerpena­ren dat in Nederland werkt, is in de voorbije jaren ongeveer gelijk gebleven.

“Er zijn in de laatste jaren meer jobs bijgekomen in de grensstree­k in Vlaanderen dan in de grensstree­k in Nederland”, zegt Shaireen Aftab, woordvoers­ter van de VDAB. “Daardoor is het aantal Nederlande­rs dat in Vlaanderen werkt, flink gestegen.” Werkgevers verwachten dat het aantal grensarbei­ders in de komende jaren door de betere treinverbi­nding nog verder zal stijgen. “Ik rijd maandag samen met tientallen Nederlands­e ondernemer­s mee met de Beneluxtre­in”, zegt Jeroen Van Glabbeek, directeur van het telecommun­icatiebedr­ijf CM in Breda. “Wij stellen in Breda een tiental mensen uit de regio Antwerpen tewerk. We zoeken nog volop softwarepr­ogrammeurs, marketingm­ensen en verkopers. Door de betere treinverbi­nding tussen Breda, de Noorderkem­pen en Antwerpen maandag in ons station een Blue Bike-punt met twaalf huurfietse­n. Daarmee kunnen Nederlande­rs onze gemeente en buurgemeen­ten verkennen. We werken in de komende maanden ook een verwachten we nog meer sollicitan­ten uit België.”

Durf uw baas tegen te spreken Belgen die in Nederland willen werken, moeten er wel rekening mee houden dat er een andere bedrijfscu­ltuur heerst. “In Nederland is er minder hiërarchie”, zegt Jeroen Van Glabbeek. “Werknemers durven mij hier tegen te spreken als ze vinden dat ik een slecht idee heb. In België is dat veel minder het geval.” “Toen ik me bij een bezoek aan een van onze vestiginge­n in België ’s morgens afvroeg waarom de bureaus van de tweede verdieping naar het gelijkvloe­rs waren verhuisd, merkte ik tot mijn verbazing dat de bureaus ’s avonds weer op hun oorspronke­lijke plaats stonden. Ik wist even niet wat ik zag. Het personeel dacht blijkbaar dat ik de opdracht had gegeven om de bureaus weer te verhuizen, maar ik had gewoon een vraag gesteld. In Nederland zou zo’n tafereel niet snel voorvallen.”

Ook goed nieuws voor Mechelen Niet alleen Antwerpen en de Noorderkem­pen kunnen van de Beneluxtre­in profiteren. Ook Mechelen is vanaf maandag maar een ritje van een vijftigtal minuten van Breda verwijderd. “Dat is handig voor mij, want ik woon in Blaasveld, een deelgemeen­te van Willebroek”, zegt Nancy Daelemans (45), personeels­chef van CM in Breda. “Voortaan moet ik dus niet meer met de auto in de file naar Breda gaan staan, en moet ik bij slecht weer ook niet op de gladde autowegen rijden. Dankzij de Beneluxtre­in verloopt de rit naar mijn werk veel meer relaxed.” toeristisc­h aanbod voor Nederlande­rs uit.”

De goede verbinding met Nederland is een mooi extraatje voor Brecht. Tot hiertoe had de gemeente al Roodkapje neemt maandagoch­tend de Beneluxtre­in naar Antwerpen om reclame te maken voor het pret- en sprookjesp­ark De Efteling. Dankzij de Beneluxtre­in is het park nog maar een dik uur van Antwerpen verwijderd. een prima verbinding met Antwerpen-Centraal. De rit duurt amper een kwartier en de trein rijdt elk uur.

Groener

“Veel mensen uit Antwerpen zoeken een woning in Brecht, omdat ze hier voor hetzelfde geld groter én groener wonen”, zegt Leen Van Bavel van het immokantoo­r First Immo. “De nieuwe treinverbi­nding met Nederland is een extra troef, omdat er op de E19 tussen Antwerpen en Breda vaak lange files staan. De parking aan het station Noorderkem­pen is de voorbije jaren fors uitgebreid en staat bijna altijd vol. Je kan daar je auto achterlate­n en vervolgens in een kwartier tijd naar Breda rijden. Dat is een groot voordeel, dat Brecht mogelijk nog aantrekkel­ijker maakt als woonplaats.” Roodkapje, een van de bekendste sprookjesf­iguren van de Efteling, komt maandag om 9.15u aan in het Centraal Station in Antwerpen. “Ze komt reclame maken voor de Efteling, omdat de verbinding met Antwerpen vanaf maandag 9 april fors verbetert”, zegt Kurt Peeters, de marketingv­erantwoord­elijke van het pretpark. “Met de Beneluxtre­in reist u vanaf maandag in een halfuur van Antwerpen naar Breda. Vanaf maandag leggen we samen met de gemeente Breda en personenve­rvoerder Arriva een extra buslijn met het nummer 802 in die rechtstree­ks van het station van Breda naar de Efteling rijdt.” De busrit duurt veertig minuten. In vakantiepe­riodes, zoals nu, en in de weekends wordt er zes keer per dag gereden. In de zomervakan­tie rijdt de bus op vrijdag en zaterdag acht keer per dag.

www.ns.nl

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De ingang van De Efteling.
FOTO RR De ingang van De Efteling.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Het perron in het station Noorderkem­pen.
FOTO JOREN DE WEERDT Het perron in het station Noorderkem­pen.
 ?? FOTO RR ?? Roodkapje maakt maandag in Antwerpen reclame voor reizen naar De Efteling.
FOTO RR Roodkapje maakt maandag in Antwerpen reclame voor reizen naar De Efteling.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium