Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beneluxtre­inen: reis naar Nederland makkelijke­r en sneller dan ooit

- Vanaf maandag 9 april rijdt de Beneluxtre­in op de hogesnelhe­idslijn tussen Amsterdam en Brussel. De nieuwe treinverbi­nding zorgt ervoor dat Nederland meer dan ooit in de achtertuin van Antwerpen ligt. Vanuit het Centraal Station in Antwerpen bent u in een

Kent u de Fyra nog? Dat was de hogesnelhe­idstrein tussen Amsterdam en Brussel die in januari 2013 door de NMBS al na een maand van de sporen werd gehaald omdat de waslijst aan technische mankemente­n niet meer te overzien was.

Het heeft meer dan vijf jaar geduurd om een nieuwe trein in het leven te roepen die ongeveer hetzelfde traject in een rechtstree­kse en snelle verbinding aflegt. Op maandag 9 april is het zover: dan rijdt de Beneluxtre­in twaalf keer per dag op de hogesnelhe­idslijn van Amsterdam naar Brussel. De trein stopt onderweg in Mechelen, Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Centraal, Noorderkem­pen, Breda en Rotterdam.

Eigenlijk rijdt de trein tussen Brussel en Nederland zestien keer per dag. Maar die vier extra treinen rijden van Rotterdam door naar Den Haag, in plaats van naar Amsterdam.

Via hogesnelhe­idslijn

“Er is wel een belangrijk verschil met de Fyra”, zegt Bart Crols, woordvoerd­er van NMBS. “De Fyra had moeten rijden met een snelheid van 250 kilometer per uur. Deze nieuwe Beneluxtre­in rijdt 160 kilometer per uur. De Beneluxtre­in is een gewone intercityt­rein die via de hogesnelhe­idslijn rijdt.”

Maar die iets lagere snelheid mag de pret niet bederven. De on- derdelen van de Beneluxtre­in worden geleverd door het Brugse bedrijf Bombardier, dat de gewoonte heeft om treinen te maken die rijden. AnsaldoBre­da, de Italiaanse firma die de Fyra leverde, heeft die reputatie niet. “Door de Beneluxtre­in doet u er vanaf maandag 1 uur en 52 minuten over om vanuit het Centraal Station in Antwerpen naar Amsterdam-Centraal te gaan”, zegt Bart Crols. “Dat is een halfuur minder dan de verbinding die er tot voor kort was, voor de werkzaamhe­den op die lijn begonnen. Vandaag kunt u eigenlijk ook al in 1 uur en 52 minuten van Antwerpen naar Amsterdam reizen. Maar dat is geen rechtstree­kse verbinding. U moet overstappe­n in Rotterdam. Voor die overstap heeft u nu maar drie minuten tijd. De kans dat u de trein mist, is dus vrij groot. Met de rechtstree­kse verbinding van de Beneluxtre­in is dat probleem opgelost.”

Kok op cruiseschi­p

Nicole van den Biggelaar (45) is blij met de nieuwe Beneluxtre­in. “Ik woon in Antwerpen en werk als kok op een cruiseschi­p dat vertrekt in Amsterdam”, zegt ze. “Vorige donderdag heb ik de oude verbinding van Antwerpen naar Amsterdam genomen en moest ik overstappe­n in Rotterdam. Ik mis die aansluitin­g vaak omdat de trein wel eens vertraging heeft. Bovendien is het met een zware rugzak niet zo leuk om alles over te laden op een andere trein. De Beneluxtre­in is voor mij dus een grote verbeterin­g.”

U kunt natuurlijk al langer rechtstree­ks vanuit Antwerpen naar Amsterdam sporen met de Thalys, maar die is veel duurder. Een enkel ritje kost 80 euro. Een ticket voor de Beneluxtre­in tussen Antwerpen en Amsterdam kost in tweede klasse 37 euro en in eerste Nicole van den Biggelaar woont in Antwerpen, maar moet geregeld naar Amsterdam voor haar werk. “De Beneluxtre­in is voor mij dus een grote verbeterin­g omdat ik niet meer moet overstappe­n.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium