Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben te open, te lief, te vriendelij­k en te sociaal”

“Na een training relativeer je alles”

- Jolien Adams uit Minderhout (Hoogstrate­n) heeft van elke kilometer genoten tijdens de halve marathons die ze al gelopen heeft. Nu traint ze voor een volledige marathon, want stel je voor dat die nog eens dubbel zo plezant is.

“Mijn eerste halve marathon in Barcelona was magisch: nog voor ik over de finish was, dacht ik al aan de volgende keer. Ik heb sindsdien nog verscheide­ne halve marathons gelopen. Maar een volledige marathon is het volgende doel. Ik ben me nu aan het voorbereid­en om in het najaar in Eindhoven mijn eerste marathon te lopen. Het zou betekenen dat je iets bereikt hebt dat niet iedereen kan en dat vind ik wel de moeite om eens te proberen”, zegt de 28-jarige die in de luchtvaart­sector werkt.

Niet als kip zonder kop

“Ik heb wel gekozen om naar een sportbegel­eider te gaan toen ik anderhalf jaar geleden intensief begon te lopen. Ik heb er heel veel aan gehad, want anders ben je toch maar een beetje als een kip zonder kop bezig. Je moet er veel voor doen, maar je kan wel zelf kiezen wanneer je traint. Dat het dan soms in slecht weer of in het donker moet, daar lig ik niet wakker van.”

“Aan wat ik denk als ik zo vaak zo lang loop? Ik kom vooral helemaal tot rust en maak mijn hoofd leeg. Als ik thuiskom, dan kan ik alles beter een plaats geven en relativere­n, alsof ik een nieuw mens ben geworden. En als het toch eens moeilijk gaat en ik mezelf verder moet slepen tijdens de training, dan zie ik dat als een mentale uitdaging om toch vol te houden. Ik vertik het om halverwege te stoppen.”

Aantrekkel­ijke looppakjes

“Je merkt ook dat er heel veel vrouwen aan de marathon beginnen. De sportmerke­n doen ook hun best om ons te verleiden met aantrekkel­ijke looppakjes. Als je die ziet, krijg je al zin om te beginnen. Je hebt ook al die sporthorlo­ges en apps die het leuk maken. Zo kan je perfect opvolgen of je vooruitgan­g maakt. Ik vind het telkens spannend als ik een nieuw afstandsre­cord loop, ook al is het maar een kilometer meer. En als ik eens een weekje rust neem, voel ik me ambetant. Je mist dat voldaan gevoel als je thuiskomt.”

Als ze op 8 oktober effectief de finish zal overschrij­den in Eindhoven, dan zou een grote droom uitkomen. “Dat wordt sowieso kiekevlees. Stel je voor dat het nog dubbel zo plezant is als finishen op een halve marathon. Ik denk dat het een van de gelukkigst­e momenten uit mijn leven zou zijn. Maar de weg ernaartoe is voor mij minstens even plezant.”

 ??  ??
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Jolien Adams traint voor haar eerste volledige marathon.
FOTO JOREN DE WEERDT Jolien Adams traint voor haar eerste volledige marathon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium