Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Apart fitnessen, apart op bus en tram: hoe zit dat wettelijk?

- (tvb)

Naast het voorstel van de partij Islam om mannen en vrouwen te scheiden op het openbaar vervoer, lokt ook een initiatief om een rijschool op te richten alleen voor vrouwen sterk afkeurende reacties uit.

Het doet denken aan de regeling voor aparte uren voor vrouwen in zwembaden, die vandaag op sommige plekken realiteit is. En in 2013 kwam er felle kritiek op de beslissing van een Luikse rechtbank om een fitness de toelating te geven mannen te weren. Maar wat is de wettelijke basis van deze segregatie? “Algemeen gezien is er het principe van de gelijke behandelin­g”, zegt Annelies D’Espallier van de genderkame­r van de Vlaamse Ombudsdien­st. “Er is dus een verbod op discrimina­tie. Maar in sommige gevallen kan je mensen ongelijk behandelen, want niet elke ongelijke behandelin­g is gelijk aan discrimina­tie. Denk maar aan zwangersch­apsverlof voor vrouwen.”

“Ook sommige goederen mag je voor een specifiek geslacht aan- bieden, zoals vrouwensau­na’s, of vluchthuiz­en voor vrouwen”, zegt D’Espallier.

Maar de wet is niet altijd even duidelijk: over de wettelijkh­eid van gescheiden zwemuren voor vrouwen bestaat onenigheid. Volgens juristen zit er voor rechters niets anders op dan zich geval per geval uit te spreken. “Maar zowel gescheiden open- baar vervoer, als een aparte rij- school voor vrouwen, hebben weinig kans op slagen”, zegt ju- rist Jogchum Vrielink (USL-B).

 ?? OVERHEID FOTO VLAAMSE ?? Annelies D’Espallier.
OVERHEID FOTO VLAAMSE Annelies D’Espallier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium