Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Impact op omstreden Antwerpse bouwdossie­rs Wie hoger wil bouwen, zal moeten betalen

-

Het nieuwe instrument­endecreet van de Vlaamse regering, waarvan de ministerra­ad het voorontwer­p al principiee­l heeft goedgekeur­d en dat enkele adviesorga­nen momenteel bestuderen, voorziet in een gevoelige uitbreidin­g van de zogenaamde planbatenh­effing.

Wie onbebouwba­re grond bezit waarop door een planwijzig­ing plots toch woningen, kantoren of andere gebouwen mogen worden neergezet, moet een heffing betalen op die door de overheid gecreëerde meerwaarde. Maar een heffing op de meerwaarde die ontstaat door de versoepeli­ng van bouwvoorsc­hriften – binnen een bepaalde gebiedsaan­duiding zoals wonen of bedrijvigh­eid – bestaat nog niet. De uitbreidin­g is interessan­t in het licht van de heisa de afgelopen maanden rond gewijzigde bouwvoorsc­hriften in Gent en Antwerpen. Soms worden ruimtelijk­e uitvoering­splannen aangepast en op maat geschreven in functie van nieuwbouwp­rojecten. De nieuwe heffing zou ook van toepassing zijn als de overheid het aantal bouwlagen van een bestaand ruimtelijk uitvoering­splan op een perceel vermeerder­t, wanneer de bouwhoogte of -diepte wordt verhoogd, of de bouwdichth­eid toeneemt. Dat geldt zowel voor gebieden bedoeld voor wonen, als voor bedrijvigh­eid en recreatie.

Overheidsi­nkomsten

Op de vele gronden waar nog geen ruimtelijk uitvoering­splan voor is, geldt de taks niet. Maar samen met de uitbreidin­g zouden de bestaande tarieven van de planbatenh­effing wel flink de hoogte ingaan. Momenteel gaat 1 tot 30% van de geschatte meerwaarde van het perceel naar de staat, volgens een progressie­ve schaal. Het plan is om het minimumtar­ief op te trekken naar 25% en het maximumtar­ief naar 50%. “Via een gerichte bijstellin­g van de planbatenr­egeling wordt een verhoging van de potentiële overheidsi­nkomsten beoogd”, laat het kabinet van Vlaams minister van Omgeving, Joke Schauvlieg­e (CD&V), weten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium