Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gratis mini-pacemaker redt leven van Antwerpena­ar

Cardiologe­n ZNA Middelheim betalen toestel van 10.000 euro zelf

-

Antwerpena­ar Daniel Wildiers (71) heeft zijn leven te danken aan de artsen van het ZNA Middelheim­ziekenhuis, die zelf zijn mini-pacemaker ter waarde van 10.000 euro hebben betaald. Het gaat om een ultramoder­n toestellet­je dat nog maar sinds 2016 bestaat en nog niet wordt terugbetaa­ld.

“De cardiologe­n hebben het uit hun persoonlij­ke budget betaald omdat er voor de patiënt geen andere oplossing was en ook om een signaal te geven: hoe sneller de mini-pacemaker wordt terugbetaa­ld, hoe beter”, zegt woordvoers­ter Renée Willems van de ZNA-ziekenhuiz­en.

De mini-pacemaker is zo groot als een pilletje en heeft kleine klemmetjes aan het uiteinde. Hij wordt ingebracht via de lies en vervolgens via de slagader tot in het hart gebracht, waar de klemmetjes zich als haakjes vasthechte­n in de wand. In de mini-pacemaker zitten een batterijtj­e en minicomput­er, die de hartslag met kleine prikkels stimuleert als die te traag of te zwak gaat.

Toestel van de toekomst

De klassieke pacemakers zijn veel groter en moeten met een operatie onder het huidopperv­lak ter hoogte van de schouder worden aangebrach­t. Ze zijn met een paar elektroded­raden verbonden met het hart. De ingreep is ingewikkel­der en er kan later ook meer fout gaan.

“De cardioloog die de operatie bij deze patiënt heeft uitgevoerd, dr. Yves Degreef, zegt dat in tien jaar 90% van alle pacemakers minimodell­en zullen zijn”, aldus Willems. “De patiënt heeft minder last van de ingreep en kan sneller naar huis, en de risico’s op verwikkeli­ngen en infectie zijn veel kleiner. Na acht jaar is de batterij ongeveer op – dat kan ook gemonitord worden van buitenaf – en plaats je gewoon een tweede mini-pacemaker. Er is meer dan plaats genoeg in het hart.”

De allereerst­e mini-pacemaker in België werd halfweg 2015 in Leuven ingebracht, maar dat was nog in een studiefase. De eerste gewone ingrepen vonden plaats in 2016. In het hartcentru­m van het Middelheim vond de primeur plaats in november van dat jaar.

Lange procedures

“We hebben nog altijd maar een dozijn zorgvuldig geselectee­rde patiënten zo behandeld”, zegt Willems. “De vraag om terugbetal­ing is al lang ingediend, maar die procedures duren lang.” Er is maar één fabrikant die de mini- pacemakers maakt, de Amerikaans­e multinatio­nal Medtronic.

“Wij zijn zeer sterk vragende partij voor een terugbetal­ing van de mini-pacemakers”, zegt professor dokter Marc Claeys, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Cardiologi­e en verbonden aan het UZA. “Pacemakers zijn amper geëvolueer­d in twintig, dertig jaar. Dit is een echte stap vooruit. Het risico op infecties door de draden of de pacemaker zelf valt weg.”

Het nieuwe systeem heeft wel nog beperkinge­n. “Voorlopig kan het alleen bij die patiënten die genoeg

hebben aan elektrosti­mulatie in één hartkamer, zo’n 20 tot 30% van het totaal. In 2016 zijn zo’n twaalfduiz­end nieuwe pacemakers aangebrach­t in ons land, waarvan ongeveer de helft bij nieuwe patiënten (dus geen vervanging­en). Dan hebben we het dus over zo’n 1.500 minipacema­kers per jaar.”

Onderhande­len

Dat kost wel wat om terug te betalen, beaamt Claeys. “Ze kosten zowat het dubbele van de klassieke pacemaker. Je zou al kunnen beginnen met dat bedrag terug te betalen en vervolgens te onderhande­len met die ene fabrikant, zodat die zijn prijs verlaagt.”

Op termijn hoopt Claeys dat ook andere firma’s mini-pacemakers gaan maken, dat ze kunnen worden aangepast voor patiënten die op twee plaatsen in het hart stimulatie nodig hebben – de meerderhei­d dus – en dat er iets gevonden wordt op de levensduur van de batterij, bijvoorbee­ld door op te laden van buitenaf.

Op het kabinet van minister van Sociale Zaken Maggie De Block en bij het Riziv was gisteren niemand bereikbaar. Over de terugbetal­ing van geneesmidd­elen wordt binnen het Riziv een advies geformulee­rd, waarna de minister beslist.

 ?? FOTO'S RR ?? De minipacema­ker is maar zo groot als een pil en heeft kleine klemmetjes aan het uiteinde. Hij wordt ingebracht via de lies en vervolgens via de slagader tot in het hart gebracht, waar de klemmetjes zich als weerhaakje­s vasthechte­n in de hartwand.
FOTO'S RR De minipacema­ker is maar zo groot als een pil en heeft kleine klemmetjes aan het uiteinde. Hij wordt ingebracht via de lies en vervolgens via de slagader tot in het hart gebracht, waar de klemmetjes zich als weerhaakje­s vasthechte­n in de hartwand.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium