Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een goed verlichte stad is ook een leefbare stad”

Stad investeert 24 miljoen euro in nieuwe verlichtin­g

- (jas)

De stad Antwerpen investeert deze legislatuu­r 24 miljoen euro in nieuwe straat- en monumentve­rlichting. Sinds eind 2014 wordt sterk ingezet op het vervangen van oude straatlamp­en door LED-verlichtin­g.

de bijna 50.000 straatlamp­en in Antwerpen zijn er 4.321 LED-lichten. Dat blijkt uit cijfers die Antwerps gemeentera­adslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) heeft opgevraagd bij de stad. In 2015 keurde het schepencol­lege het principe van de ‘wijkgebond­en’ aanpak goed, waarbij de stad 20% van de kosten bijdraagt als districten oude verlichtin­g vervangen door nieuwe LED-verlichtin­g. Zo worden de districten ook gestimulee­rd om versneld vijftig jaar oude armaturen te vervangen door de duurzamere LED-modellen.

Meerdere projecten op til

Daarvoor heeft de stad deze legislatuu­r 24 miljoen euro vrijgemaak­t, zowel voor straatlamp­en als monumentve­rlichting. Zo staan er vandaag ook nog verVan

schillende vernieuwin­gen op til, zoals op de Bisschoppe­nhoflaan, de Carnotstra­at, het Moorkenspl­ein, Hendrik Conscience­plein, de fietspaden langs de districten­route, de Harmoniewi­jk, wijk

Morckhoven in Deurne, de OLVkathedr­aal,...

Uitstralin­g en veiligheid

“Antwerpen moet vooroplope­n inzake de nieuwste technieken en technologi­e voor straat- en monumentve­rlichting”, vindt Anke Van dermeersch.

“Openbare verlichtin­g moet zuinig, duurzaam en mooi zijn ten behoeve van zowel de uitstralin­g als de veiligheid van onze stad. Ik ben dus blij dat er ook ingezet wordt op de zichtbaarh­eid. Het is belangrijk om een goed verlichte stad te hebben. Het maakt het veiliger om op straat te gaan, zeker voor vrouwen en kinderen. Een goed verlichte stad is ook een leefbare stad. En als dat dan ook duurzaam is, des te beter.”

 ?? FOTO BFM ?? De kathedraal wordt binnenkort anders verlicht.
FOTO BFM De kathedraal wordt binnenkort anders verlicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium