Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cricket in Spoor Noord

- (mibl)

In Park Spoor Noord namen zondag twaalf teams, voornameli­jk bestaande uit Afghaanse vluchtelin­gen, het tegen elkaar op tijdens de eerste editie van de Super 8 Cricket Cup.

“Enerzijds wil ik cricket in Antwerpen bekender maken, want bijna niemand kent het hier”, vertelt Abdulrashe­ed Karim. Hij is de initiatief­nemer van Jongeren Integerere­n door Cricket en zette met geld van de Burgerbegr­oting en in samenwerki­ng met Kras Jeugdwerk dit project op poten. “Toch vreemd als je weet dat deze glorieuze sport eigenlijk in de late middeleeuw­en is uitgevonde­n door Vlaamse wevers die het daarna als emigranten in Engeland populair maakten.”

Het is bijna poëtisch dat deze van oorsprong Vlaamse sport via vluchtelin­gen uit voormalige Britse kolonies weer in onze contreien is beland. Cricket is trouwens, en toch ietwat verrassend, na voetbal de meest populaire sport ter wereld.

Abdulrashe­ed gaat verder: “Anderzijds wil ik, zoals de naam van onze organisati­e al aangeeft, de integratie van jongeren door sport bevorderen. Via cricket kunnen ze zich in de maatschapp­ij activeren, nieuwe sociale contacten leggen en aan cultuuruit­wisseling doen.”

Abdulrashe­ed speelt trouwens zelf in de Belgische cricketplo­eg jazeker, ons landje heeft een cricketplo­eg - en heeft er al wedstrijde­n tegen Frankrijk, Nederland en Spanje op zitten. “Cricket -de enige sport die een theepauze inlast en waar een wedstrijd meerdere dagen kan duren- heeft enorm veel regels en valt dus amper kort uit te leggen. Maar je kan het vergelijke­n met wiskunde”, zegt Abdulrashe­ed. “Dat lijkt ook heel moeilijk, maar als je de onderligge­nde principes snapt ben je er snel mee weg en zou je het zelfs wel eens heel tof kunnen vinden.”

Tijdens deze eerste Super 8 Cricket Cup deden er hoofdzakel­ijk ploegen met Afghaanse roots mee. Het toernooi werd gewonnen door Beveren Cricket Club.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De eerste Super 8 Cricket Cup vond zondag plaats.
FOTO JORIS HERREGODS De eerste Super 8 Cricket Cup vond zondag plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium