Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit ereperk is een heilige plek voor Mortsel en voor alle slachtoffe­rs”

Bart De Wever, Herman Van Rompuy en Mortselare­n herdenken bombardeme­nt van 5 april 1943

- FILIP SPOELDERS

Mortsel stond vorige donderdag, op 5 april, stil bij het bombardeme­nt op de stad 75 jaar geleden. Zaterdag ging de herdenking op de begraafpla­ats van Mortseldor­p door met onder andere Herman Van Rompuy en Bart De Wever die het gerenoveer­de ereperk inhuldigde­n.

Dat Mortsel het bombardeme­nt en vooral de slachtoffe­rs van 5 april 1943 niet zal vergeten, werd zaterdag opnieuw duidelijk. Vele Mortselare­n en meerdere prominente­n woonden de jaarlijkse herdenking­splechtigh­eid op de begraafpla­ats bij.

In aanloop naar deze 75ste herdenking werd het ereperk gerestaure­erd. “Dankzij de steun van Vlaanderen konden we dit ereperk renoveren. Alle kruisjes en naamplaatj­es werden vernieuwd, de paden werden heraangele­gd en het herdenking­smonument werd opgeknapt. Dat gebeurde met het behoud van de soberheid en de rust die over deze plaats heerst. Samen met een reliëfbord aan de Sint-Lutgardiss­chool en een monument op het Stadsplein is dit de enige plaats in Mortsel die ons aan het bombardeme­nt doet denken. Het is een heilige plek voor Mortsel en voor alle slachtoffe­rs. Het is dan ook fijn om zo veel volk en verschille­nde generaties aanwezig te zien van1970 daag. Het maakt ons gelukkig en hoopvol in een streven naar een vreedzame wereld”, sprak burgemeest­er Erik Broeckx (N-VA).

Een twintigtal Mortselse kinderen kwam met witte ballonnen naar het ereperk. De burgemeest­ers en afgevaardi­gde schepenen van de buurgemeen­ten Antwerpen, Borsbeek, Lint, Boechout, Hove, Edegem en Kontich, waarvan in 1943 eveneens inwoners omkwamen, huldigden het in door de linten van de ballonnen los te knippen.

De Wever: “Als een Mortselaar”

Naast voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy (CD&V), sprak ook Bart De Wever (N-VA), de eerste Antwerpse burgemeest­er in 75 jaar die naar de herdenking kwam, de aanwezigen toe. “Ik sta hier als Mortselaar en als burgemeest­er van Antwerpen”, sprak een geemotione­erde De Wever, die in in Mortsel werd geboren en er zijn jeugdjaren beleefde. “Als vader beeld ik me in hoe mijn bompa zich moest gevoeld hebben. Hij was leraar aan de Lieven Gevaertsch­ool toen het bombardeme­nt plaatsvond. Hij was met zijn klas op weg naar de sportvelde­n. Toen hij hulp wou gaan halen, raakte hij gewond in de Edegemsest­raat. Maar hij wist niet hoe het met zijn zoon, mijn vader, en zijn familie was gesteld. Ik heb ook mijn moeder meegebrach­t vandaag. In de wagen naar Mortsel zei ze in de wagen bij het afdraaien ter hoogte van Berchem plots: ‘Hier stond ik toen met mijn moeder. Wachtend op mijn halfbroer of die levend uit Mortsel zou komen’. Dat verhaal hoorde ik vandaag voor het eerst.”

Hij dankte de stad Mortsel voor de herdenking­en, de erkenning van de slachtoffe­rs en het naar buiten brengen van de vele getuigenis­sen.

Ook Herman Van Rompuy haalde dit laatste aan. “Dit verhaal is te lang weggemoffe­ld geweest buiten Mortsel. Het zijn verhalen die we nooit mogen vergeten. Dit vernieuwde ereperk zal de slachtoffe­rs voor altijd eren.”

De herdenking van 5 april 1943 werd afgesloten met de kinderen die rode roosjes legden bij alle kruisjes op het ereperk.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Kinderen leggen rozen aan de kruisjes.
FOTO FILIP SPOELDERS Kinderen leggen rozen aan de kruisjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium