Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van SOS Ontheemden naar Welzijnssc­hakels

Vereniging viert twintigste verjaardag

-

Welzijnssc­hakels, de vereniging uit Niel die zich ontfermt over kansarmen, is twintig jaar jong. De oprichters en de vrijwillig­ers, de sponsors, het OCMW en het college van burgemeest­er en schepenen werden voor een receptie uitgenodig­d.

Aan de basis van de vereniging ligt de pastoor van Niel, Walter De Winter. “Tijdens kerstdag in 1995 klopten Joegoslavi­sche vluchtelin­gen aan de pastorie aan”, vertelt Walter De Winter. “Het was bitter koud en ze vroegen om hulp. Ik heb toen voor eten en drinken gezorgd, achteraf ook voor een woonst.”

“Het bleef niet bij dit ene gezin vluchtelin­gen. Er werden enkele parochiane­n bereid gevonden om voor deze vluchtelin­gen een storting te doen en hen van eten en kleding te voorzien. Na overleg werd besloten een vereniging op te richten, dat de naam ‘SOS Ont- heemden’ kreeg. Links en rechts begon de vraag te rijzen waarom de vereniging zich enkel voor vluchtelin­gen inzette, want ook in eigen regio trof je gezinnen aan die in armoede leefden. Daarom werd in het voorjaar van 1998 het geweer van schouder verwisseld. SOS ontheemden werd Welzijnssc­hakels.”

3.000 voedselpak­ketten

“Bij de oprichting van Welzijnssc­hakels werden er zo’n 35 voedselpak­ketten per jaar uitgedeeld”, aldus Annette Brits, de verantwoor­delijke van Welzijnssc­hakels. “Vorig jaar waren dat er 3.000. Momenteel helpen we zo’n 105 gezinnen. Drie keer per maand mogen deze gezinnen een voedselpak­ket komen ophalen. Dankzij onze vrijwillig­e medewerker­s, sponsors, OCMW en gemeentebe­stuur, kan Welzijnssc­hakels deze kansarmen helpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium