Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is als knijpen in een ketchupfle­s: ineens spuit het er wel uit”

Genk-coach Philippe Clement rekent erop dat zwierig Genk nu ook nog vlot gaat scoren

- (fbu)

Net als in de bekerfinal­e was Emond alweer de killer van Genk. Maar dat duurde maar één minuut. Zijn gelijkmake­r vijf minuten voor tijd werd door tussenkoms­t van de videoref afgefloten. Terecht. En puntenverl­ies van Genk zou dan weer zeer onterecht zijn geweest, Genk had al lang de match moeten ‘doodmaken’.

“We hadden ook op Brugge kunnen winnen, we zijn Play-off 1 goed gestart”, vond Clement. Dat klopt, Genk voetbalde goed. Maar het scoorde maar één keer, een strafschop­goal nog wel. Tegen Club Brugge was dat niet gelukt, in de bekerfinal­e lukte het zelfs op 120 minuten niet. De weken daarvoor: eentje thuis tegen AA Gent (1-2-verlies) en eentje op Waasland Beveren (0-1-winst). En zaterdag had Genk dus alweer een strafschop nodig om eindelijk eens Standard te verslaan, het was daar acht matchen na elkaar niet in geslaagd.

Had videoref Christophe Delacour vijf minuten voor tijd niet zo alert ingegrepen - het wás buitenspel, zij het maar een centimeter - het gebrek aan efficiënti­e was de gezwind voetballen­de thuisploeg alweer érg zuur opgebroken. Want de vlot voetballen­de Limburgers hadden op dat moment al drie, vier keer gescoord moeten hebben. Uronen, Ndongala, Samatta, Malinovki, Pozuelo: het lukte maar niet. “We domineerde­n 90 minuten”, analyseerd­e Clement. “Ik zie ons elke maand groeien. Ik zag weer meer diepgang, zag ons veel kansen creëren. Alleen konden we geen tweede keer scoren, voor mij het enige minpunt. Het belangrijk­ste blijft om die kansen af te dwingen en dat is tegen toch een ploeg die normaal niet veel kansen weggeeft goed gelukt. (grinnikend) Het is zoals een fles ketchup: je kan erop drukken en drukken en er komt niets uit, maar op een bepaald moment spuit het er ineens uit.”

Zoals de weken vóór Waasland-Beveren bedoelde de coach, dan maakte Genk plots negen goals op drie matchen: drie tegen Zulte Waregem, twee op Club Brugge en vier tegen Antwerp. Maar toen kwam weer nauwelijks iets uit die fles. Al hadden de Limburgers de reguliere competitie afgesloten met 44 goals, dat is niet beschamend. “Het is het probleem van het halfvolle en het halflege glas”, Clement haalt nog meer keukengeri­ef boven. “Je mag er geen probleem van maken. Er is een periode geweest dat Genk thuis niet kon winnen. Als je dat in je hoofd steekt, dan gaat het nooit lukken.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Philippe Clement, de Antwerpse coach van Genk, was blij met de eerste zege van zijn club in Play-off 1.
FOTO JEFFREY GAENS Philippe Clement, de Antwerpse coach van Genk, was blij met de eerste zege van zijn club in Play-off 1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium