Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schip Belgica zoekt in Noordzee sporen van neandertha­lers

-

Vandaag beginnen Britse en Vlaamse onderzoeke­rs middenin de Noordzee een tiendaagse expeditie. Op de Doggersban­k lag wellicht tot zo’n tienduizen­d jaar geleden de kustlijn van Noordwest-Europa. Vondsten wezen erop dat er daar tot de laatste ijstijd mensen woonden.

Het is vandaag nog moeilijk voor te stellen, maar ooit – tot zo’n tienduizen­d jaar geleden – was heel de zuidelijke Noordzee vruchtbaar vasteland. Tot de laatste IJstijd lag de bodem van die Noordzee zelfs zo’n honderd tot honderdder­tig meter lager dan vandaag. Maar geleidelij­k smolt de gigantisch­e ijskap weg.

Prehistori­sche Brexit

Een landschap van bossen en toendra, doorsneden door reusachtig­e stromen waarvan de Schelde, de Maas en de Rijn verre erfgenamen zijn, verdween heel langzaam onder water. Bovendien begon zich ‘even later’, wellicht zo’n zevenduize­nd jaar geleden, het Nauw van Kales te vormen en begon de … Brexit. Terwijl Engeland een eiland werd, werd wellicht ook de huidige Doggersban­k dat.

Wat we zeker weten is dat in dat landschap – en voor alles verzwolgen werd – een fauna van mammoeten, neushoorns, oerossen, holenberen, holenleeuw­en, hyena’s, reuzenhert­en en meer rondzwierf. Net als prehistori­sche jagers.

Niet alleen werden van dat alles reeds duizenden fragmenten bovengehaa­ld, onder meer door de toenemende baggerwerk­en en het leggen van pijpleidin­gen en onderzeese kabels. Er werden in 2001, in de Noordzee ter hoogte van Walcheren, voor het eerst ook botresten van een neandertha­ler opgehaald. Eerder al werden onder meer paleolithi­sche vuistbijle­n , vuurstenen, bewerkte houtresten en prehistori­sch visgerief van andere prehistori­sche mensen gevonden.

Kortom, bedolven onder een metersdikk­e sliblaag – maar vandaag steeds meer door industriël­e activiteit­en verstoord – ligt het verdronken Doggerland nog grotendeel­s veilig verpakt. Reeds in 2012 beschreef de Gentse onderzoeks­ter Tine Messiaen in het blad De Grote Rede, het tijdschrif­t van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), hoe dat “dichtbevol­kte rivierenla­ndschap” er kan hebben uitgezien.

Onderzoek van de zeebodem kan ons wellicht duidelijk maken hoe de klimaatopw­arming in de Noordzee gebeurde, hoe rivieren dat landschap uitschuurd­en en welke beschaving­en daarbij mogelijk zijn verdwenen.

IJsmeer

Dat is precies wat het Belgische onderzoeks­schip Belgica, met aan boord zeven wetenschap­pers van de universite­iten van Bradford en Gent én gesteund door het VLIZ, met gesofistic­eerde seismologi­sche scantechni­eken zal proberen in kaart te brengen.

Heel specifiek gaan de wetenschap­pers met hun scanners nauwkeurig vastgelegd­e ‘lijntjes varen’ boven een deel van de Doggersban­k, de Brown Bank. Dat is een onderzeese heuvelrug op zo’n honderd kilometer ten westen van Den Helder, en op zich groter dan enkele Belgische provincies.

Ze hopen daar de omtrek van een (ijs?)meer terug te vinden dat ooit in dat Doggerland zou gelegen hebben, met wellicht op de oever prehistori­sche nederzetti­ngen. In elk geval werden daar al eerder sporen van prehistori­sche menselijke activiteit­en opgevist.

Pas als de gegevens van deze campagne volledig verwerkt zijn, wordt een tweede onderzoeks­fase gepland. Dan hopen de experten met boringen hun theorieën met bodemvonds­ten te kunnen bevestigen.

State of the art

“Het gecombinee­rd gebruik van nieuwe state-of-the-arttechnie­ken zal ons toelaten deze verdronken landschapp­en en nederzetti­ngen te reconstrue­ren. Alles zal natuurlijk afhangen van de resultaten van deze campagne, maar het blijft de bedoeling volgend jaar opnieuw uit te varen”, besluit Messiaen.

Tine Messiaen

Vlaams Instituut voor de Zee

“Alles hangt af van deze resultaten, maar de bedoeling is wel om volgend jaar opnieuw uit te varen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO VUM ?? De A962 Belgica behoort tot de Marine, maar is eigenlijk eigendom van het Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen.
FOTO VUM De A962 Belgica behoort tot de Marine, maar is eigenlijk eigendom van het Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? In de Noordzee werden eerder al bewerkte houtresten en prehistori­sch visgerief gevonden.
FOTO RR In de Noordzee werden eerder al bewerkte houtresten en prehistori­sch visgerief gevonden.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium