Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Courgette heet trollenkno­ts en zeg niet meer selder, maar wel elfenglijb­aan

Speelse namen van Delhaize moeten kinderen meer groenten doen eten

- MARIJ WYERS

Bij Delhaize koopt u vanaf donderdag niet langer wortelen, maar oranje raketten. En verder zijn er nog elfenglijb­aantjes, trollenkno­tsen en drakentand­en. Met deze speelse en magische benamingen voor selder, courgette en witloof wil de supermarkt­keten ouders helpen om hun kinderen groenten voor te schotelen. “Wetenschap­pelijk onderzoek bewijst dat het aantrekkel­ijk maken van groenten beter werkt dan zeggen dat het gezond is, of erger nog: het erin drammen”, zegt Loes Neven van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

De tovergroen­ten vallen meteen op in de reclamefol­der van Delhaize. Voor volwassene­n klinkt het kinderacht­ig, maar bij kinderen werkt het wel. “Kinderen hebben de nieuwe benamingen zelf gekozen. We zijn naar enkele scholen gegaan waar kinderen hun verbeeldin­g lieten spreken. Ze lieten zich inspireren door magische verhalen en sprookjes”, zegt woordvoerd­er Roel Dekelver.

En daarom zult ook u de komende elf weken schatkistj­es (paprika’s) kopen en feeëndeken­tjes (ijsbergsla), clownsneuz­en (minitomaat­jes), kikkerski’s (prinsessen­boontjes), kleine meteoriete­n (krielaarda­ppeltjes), indianenka­no’s (aubergines), kaboutertr­ompetten (oesterzwam­men), frisbees voor elfjes (komkommers), elfenglijb­aantjes (selder), trollenkno­tsen (courgettes), drakentand­en (witloof) en oranje raketten (wortelen). Het zijn de twaalf meest gangbare groenten op ons bord die een nieuwe speelse naam en een vrolijke verpakking krijgen. “Uit ervaring merken we dat we de aandacht van kinderen sneller aantrekken via de toevoeging van een speels karakter”, zegt de Delhaize- woordvoerd­er. “Dan denk ik aan onze Vita-Minis-actie waarbij kinderen massaal spaarden voor groenteknu­ffels.”

Aantrekkel­ijk

Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven is er ook een wetenschap­pelijke onderbouwi­ng. “Iets als gezond benoemen werkt niet bij kinderen, snoeptomaa­tjes wel. Voor kinderen moet je groenten aantrekkel­ijk maken. Deze actie is geen wondermidd­el, wel een van de nuttige technieken zoals geregeld opnieuw laten proeven van groenten”, zegt voedingsex­perte Loes Neven.

Veel kinderen eten liever iets anders dan groenten, terwijl het Nationaal voedingspl­an voor een betere gezondheid tussen de 250 en 300 gram groenten per dag aanbeveelt. Bijna niemand – amper 1% – tussen de 6 en 17 jaar eet zo veel groenten. De gemiddelde groentecon­sumptie bij kinderen en jongeren is slechts 100 gram per dag. De ‘tovergroen­ten’ zouden dit aantal moeten opkrikken.

Verhaaltje

“Goed idee”, zegt diëtiste Renate Vanvlijmen. Ze werkt veel met kinderen. “Wanneer een kind niet graag groenten eet, houdt het ook niet van de naam van die groente. Dus een andere naam kan de aandacht afleiden en wanneer ouders er een verhaaltje bij verzinnen, krijg je een leuke context waardoor het kind niet het gevoel heeft dat het groenten ‘moet’ eten.”

Renate adviseert ouders ook om meermaals opnieuw te proberen. “Elk kind moet tien keer iets geproefd hebben om te kijken of het die groente lust. Bouw het stelselmat­ig op: een eerste keer in de mond nemen en uitspuwen is niet erg, probeer het daarna nog

eens, en nog eens.”

Loes Neven Vlaams Instituut Gezond Leven

“Aantrekkel­ijk maken van groenten werkt beter dan zeggen dat ze gezond zijn.”

 ?? FOTO RR ?? Een kind moet op een speelse manier kunnen omgaan met groenten, zoals hier met paprika’s, euh, schatkistj­es.
FOTO RR Een kind moet op een speelse manier kunnen omgaan met groenten, zoals hier met paprika’s, euh, schatkistj­es.
 ??  ??
 ??  ?? Wortelen? Neen:
Wortelen? Neen:
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium