Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doorgaan na ongeval is des mensen

- Dirk Hendrikx

Na het tragische overlijden van de jonge wielrenner Michael Goolaerts zondag bleven de vragen een dag later gisten: had de koers stilgelegd moeten worden? Hadden zijn ploegmaats tijdens de rit op de hoogte gebracht moeten zijn? Hadden ze na de aankomst de gebruikeli­jke festivitei­ten moeten schrappen? Alleen op die laatste vraag lijkt het antwoord voor de hand te liggen: jawel, je laat geen champagnek­urken knallen als je weet dat een van de deelnemers zich in het ziekenhuis een beetje verderop in kritieke toestand bevindt.

Maar zelfs dat is misschien nog te makkelijk beoordeeld, zegt Manu Keirse, de Leuvense emeritus specialist verliesver­werking, als ik hem de kwestie voorleg. “Zelfs al was er niet die onduidelij­kheid geweest na de valpartij, je mag dan nog niet te snel oordelen: als zoiets onverwacht­s en ernstigs gebeurt, kunnen mensen niet op het moment zelf de juiste overweging­en maken. Dat is ontzettend moeilijk. Je gaat het verdringen, je kunt dat niet direct accepteren, het volle besef komt pas met de tijd.” Zelfs bij artsen op spoeddiens­ten, getraind voor noodsituat­ies, is dat fenomeen bekend. “Vanuit hun routine zullen ze meteen beginnen reanimeren na een zwaar ongeval, maar soms beseffen ze achteraf dat ze dat beter niet hadden gedaan, dat een persoon overblijft in een situatie die eigenlijk niet leefbaar is. Maar dat grondig overdenken op het moment dat je snel moet beslissen, is erg lastig.” De meeste mensen die zondag naar Parijs-Roubaix hebben gekeken, zullen het waarschijn­lijk herkennen: je ging door met geboeid de koers te volgen, al was er dat nieuws van de reanimatie­pogingen bij de gevallen renner.

Dat er nog even onduidelij­kheid was, speelt een rol. Valpartije­n zijn schering en inslag in het peloton en je kunt niet bij elk bang vermoeden van een dramatisch­e afloop de wedstrijd stilleggen.

Wel doemen de pijnlijke beelden weer op van vroegere slachtoffe­rs zoals Wouter Weylandt, die in 2011 in de Ronde van Italië stierf in een val, en Fabio Casartelli, die in 1995 omkwam in de Tour. Ook toen werd niet ingegrepen, terwijl een renner levenloos naast de weg lag. Is het inderdaad omdat iedereen – organisati­e, renners, toeschouwe­rs, tvkijkers – zo in de flow van de koers zit? Het is ook niet eigen aan het wielrennen: toen bij het Heizeldram­a in 1985 39 voetbalsup­porters stierven, is de wedstrijd daarna nog gespeeld en de winnende spelers en supporters hebben nog gejuicht.

Het is des mensen kennelijk.

Hooguit kun je nu vragen dat de wielerbond in een soort van draaiboek voorziet. Dat op zijn minst na de aankomst de rituelen worden aangepast als er iets ergs is gebeurd. Als je het zo expliciet voorziet, zou dat dan toch moeten lukken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium