Gazet van Antwerpen Stad en Rand

SPORTARTS CHRIS GOOSSENS: “Meer screenings geen garantie”

-

“De Belgische wielerbond verplicht hartscreen­ings. Ik zie niet goed in wat er verder nog moet gebeuren om een tragisch overlijden zoals dat van Michael Goolaerts te vermijden. Nog meer screenen is een optie. Maar dat is niet evident en bovendien geen garantie dat dergelijke drama’s vermeden kunnen worden”, zegt de Antwerpse sportarts Chris Goossens. “Sommige afwijkinge­n kun je niet of nauwelijks zien. Ook niet met regelmatig­e screenings. Mensen die stress hebben of een grote inspanning leveren terwijl ze moe zijn of een bacterie hebben of hadden, kunnen hartproble­men krijgen. Daar kun je met een onderzoek niets aan veranderen. Het is bovendien bijna onmogelijk om alle jonge mensen die aan sport doen met de regelmaat te onderzoeke­n. Dat is om te beginnen bijzonder duur en het is ook niet wenselijk. Zo jaag je gezonde, jonge mensen bijna schrik aan om te sporten.”

Wel pleit Chris Goossens ervoor om mensen alleen te laten starten aan grote sportwedst­rijden als ze over een medisch attest beschikken. “Bij de profs is dat al zo, maar voor evenemente­n zoals de Ten Miles of een marathon, waaraan veel amateurspo­rters deelnemen, niet. Onder meer in Frankrijk en Italië is dat wel verplicht en ik pleit er al een tijdje voor om dat ook in ons land in te voeren.”

Dit en een goede voorbereid­ing en begeleidin­g kunnen veel leed voorkomen. “Gelukkig zie ik dat steeds meer mensen die in hun vrije tijd zware sporten beoefenen, zich laten begeleiden. Dat is nodig, maar geen waterdicht­e garantie. Michael Goolaerts werd op alle mogelijke manieren begeleid. En toch is het gebeurd.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium