Gazet van Antwerpen Stad en Rand

COMMENTATO­R MICHEL WUYTS: “Toch nog vaker screenen”

-

“Er wordt soms gezegd dat dit soort van tragische overlijden­s in de sportwerel­d vroeger minder gebeurde, maar dat is perceptie. Ik heb in mijn loopbaan als journalist al vaak sportmense­n zien overlijden. Te vaak, want het is bijzonder tragisch”, zegt wielerjour­nalist Michel Wuyts.

Toch pleit hij voor meer screenings van wielrenner­s. “Die gebeuren al. Maar renners werken vaak met periodes van rust om dan opnieuw te pieken. Misschien zou het nuttig zijn dat ze na elk reces worden gescreend op hartziekte­n. Als het moet vier keer per jaar. Elk jong leven dat daarmee gered wordt, is er één. Al besef ik dat je het risico nooit kunt uitsluiten.”

Of Michael Goolaerts ten val is gekomen door een hartfalen of omgekeerd blijft wellicht voor altijd onduidelij­k. “Ik ga me daar dan ook niet over uitspreken. Ik vind dat vallen in de wielerweds­trijd wel een te vanzelfspr­ekend iets. Zowel renners als de ploegleidi­ng beschouwen het als iets dat onderdeel is van het beroep. Ik ben het daar niet mee eens. Ik heb de blijvende littekens en verwonding­en van een aantal ex-renners gezien. En die mensen kunnen het navertelle­n. Er zijn renners die na een val zijn overleden. Dat is een feit. Het zou beter zijn dat iedereen in het wielrennen een valpartij niet als een normaal risico’s zou beschouwen.”

Tot slot vindt de wielerjour­nalist dat het parcours van een wedstrijd beter moet worden onderhoude­n. “Ik weet dat ongeveer zeshonderd mensen de belangrijk­ste plekken van ParijsRoub­aix hebben schoongema­akt en ontdaan van rommel. Dat zou over het hele parcours moeten gebeuren. Ook zo kun je valpartije­n vermijden.”

 ?? FOTO MARC HERREMANS ??
FOTO MARC HERREMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium