Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poppy lanceert strengere maatregele­n na ongeval en vermoedeli­jke joyride

Autodeeldi­enst werd al te vaak slachtoffe­r van misbruik

- BRITT PEETERS

Nadat een auto van het deelsystee­m Poppy afgelopen weekend opnieuw in de prak gereden was, besloot het Antwerpse bedrijf om hun maatregele­n te aan te passen. “Ook de voorwaarde­n om te mogen starten worden verstrengd”, zegt CEO Alexander Van Laer.

Het was geen aangenaam weekend voor Poppy, de Antwerps autodeeldi­enst. Zaterdag eindigde een vermoedeli­jke joyride met een Poppy-wagen in een zwaar ongeval op de Jan De Voslei.

Omdat het niet de eerste keer is dat figuren met verkeerde bedoelinge­n Poppy-wagens voor de fun gebruiken, besloot CEO Alexander Van Laer enkele maatregele­n in te voeren die het gebruik van de deelauto’s zal verstrenge­n.

Gebruikers traceren

“We hebben besloten om allereerst nog meer in te zetten op telematica. Dat betekent dat we de gebruikers nog proactieve­r gaan analyseren alvorens én terwijl ze de auto kunnen gebruiken”, aldus Poppy-CEO Van Laer.

Bovendien worden ook de voorwaarde­n om te kunnen starten verstrengd. “Vanaf nu moet je verplicht 24 maanden over een rijbewijs beschikken, in plaats van zes maanden. Ook de duur van een trip met dezelfde Poppy wordt ingekort: van twee weken naar drie dagen.”

Geen buitenland­se ritten

Naar het buitenland trekken met een Poppy wordt voorlopig ook verboden. “Tijdens de zomervakan­ties zullen we wel vakantiepa­kketten voorzien. Maar in een ander geval mag er niet meer in het buitenland gereden worden”, klinkt het.

“Klanten zullen vanaf nu ook niet meer gebruik kunnen maken van prepaid kredietkaa­rten, zodat we misbruik kunnen tegengaan. Enkel reguliere kredietkaa­rten worden nog aanvaard.”

En ook de franchise wordt verhoogd. “Die verhogen we van 750 naar 950 euro. Als een klant aan het begin van een rit met een Poppy-wagen één euro betaalt, kon hij aanvankeli­jk de franchise ver-

Alexander Van Laer CEO Poppy

‘‘In principe zijn dit geen drastische veranderin­gen, maar we verwachten wel dat ze een grote impact gaan hebben in het stoppen van misbruik.’’

lagen naar 350 euro. Dat kan nu nog naar 750 euro. En uiteraard blijven we ook zo intensief mogelijk samenwerke­n met de politie.”

Grote impact

Wanneer iemand de voorwaarde­n schendt, dreigt die persoon een boete van 250 euro te betalen, en volgt er een definitiev­e schorsing van diens Poppy-lidmaatsch­ap. Alle klanten van Poppy kregen gisteren een brief in hun mailbox waarin de maatregele­n grondig werden uitgelegd. Ook op de socialemed­iakanalen verscheen een aankondigi­ng. Van Laer spreekt over “kleine ingrepen”.

“In principe zijn dit allerminst drastische veranderin­gen, maar we verwachten wel dat ze een grote impact gaan hebben in het stoppen van misbruik.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? CEO Alexander Van Laer in een deelwagen van Poppy.
FOTO JAN VAN DER PERRE CEO Alexander Van Laer in een deelwagen van Poppy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium