Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste snelle treinverbi­nding uit Breda komt aan in Antwerpen

- ANDREAS ROTTY

De eerste Beneluxtre­in kwam gisteren om 9.15u aan in AntwerpenC­entraal. Een uitgebreid­e delegatie van een honderdtal enthousias­te Nederlande­rs uit NoordBraba­nt stapte trots af. Ze zijn opgetogen over de nieuwe, snelle verbinding met Breda.

Er was al een verbinding tussen de Nederlands­e grootstede­n, Antwerpen en Brussel, maar deze intercityt­rein heeft een nieuw traject. In Nederland slaat de trein nu Roosendaal over en gaat langs Breda, via de zogenaamde hogesnelhe­idslijn. Daarmee duurt een rit met de intercityt­rein een half uur minder lang dan vroeger. Van Antwerpen-Centraal naar Amsterdam Centraal bent u met de kersverse Beneluxtre­in zo'n 1 uur en 52 minuten onderweg. Ter vergelijki­ng: van Antwerpen-Centraal tot Paris-Nord bent u met de Thalys 2 uur en 2 minuten zoet. Antwerpen-Centraal naar Breda is maar 33 minuten. De trein zal zestien keer per dag in beide richtingen rijden.

Antwerpen en Breda

Heel wat blije gezichten stapten gisteren van de trein af in Antwerpen-Centraal. Onder hen een honderdkop­pige delegatie van Nederlands­e politieke bestuurder­s en mensen uit het bedrijfsle­ven uit de Noord-Brabantse gemeentes. Zij ijveren al jaren voor de snelle treinverbi­nding die er nu eindelijk is. Ze werden ontvangen in Brasserie Le Royal, een ruime zaak in het station, maar ze pasten er amper met zijn allen in. “Blij jullie zo talrijk te begroeten”, verwelkomd­e Antwerps schepen voor Toerisme en Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) de menigte. “Zowel voor Antwerpen als Breda is dit zeer belangrijk. Antwerpen heeft veel te bieden.” En hij prees alle bekende Antwerpse troeven aan, van de Zoo tot de Meir.

De burgemeest­er van Breda, Paul Depla (de Nederlands­e PvdA), deed op zijn beurt hetzelfde voor zijn stad, zoals dat gaat op dat soort promotione­le buitenkans­jes. “De Efteling is met een rechtstree­kse bus te bereiken vanuit ons station”, vertelde hij. “Verbinding­en als deze snelle trein zijn cruciaal om goed samen te werken. Antwerpen en Breda zullen elkaar vinden als goede buren.” Hij is niet de enige opgetogen politicus. “Niet alleen voor Breda, maar ook voor de omliggende gemeentes is het belangrijk”, vertelde Ron Dujardin (D66), wethouder (een Nederlands­e schepen) in de gemeente Etten-Leur. “De dichtslibb­ende verkeersad­er tussen onze streek en Antwerpen wordt zo misschien wat verlicht.”

Roodkapje, Suske en Wiske

De Nederlands­e delegatie werd vergezeld door mascotte Roodkapje uit de Efteling, om erop te wijzen dat de reistijd naar het pretpark boven Tilburg voor Antwerpena­ren aanzienlij­k daalt. Roodkapje werd ontvangen door onze stripfigur­en Suske en Wiske. De Commissari­s van de Koning van de provincie Noord-Brabant, Wim van de Donk, zag een al bestaande band bevestigd. “Vroeger maakten we allemaal deel uit van het roemruchte hertogdom Brabant. Dat soort historisch­e banden zijn ook voor de toekomst belangrijk”, vindt hij. “Er is nog werk aan een Europa zonder grenzen, maar dit is een grote stap in de juiste richting.”

Ook Nico Volckeryc van de Antwerpse afdeling van ondernemer­sorganisat­ie Unizo was gisteren opgetogen. “Dit heeft zeker een positief effect voor de handelaars in onze stad. Met de Fyra (de hogesnelhe­idstrein die in

Wim van de Donk

Commissari­s van de Koning

‘‘Er is nog veel werk aan een Europa zonder grenzen, maar dit is een grote stap in de juiste richting.’’

2013 kopje-onder ging, red.) zagen we ook even een enorme stijging aan bezoekers.” Volckeryc deelde er brochures uit. “We doen een wedstrijd waarbij de Nederlande­rs cadeaubonn­en kunnen winnen die ze bij kleine handelszak­en in de stad kunnen uitgeven. Je kan de cadeaubon ook kopen aan het bedrag dat je wil.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Een honderdtal reizigers uit Noord-Brabant arriveerde gisterenoc­htend in Antwerpen-Centraal.
FOTO PATRICK DE ROO Een honderdtal reizigers uit Noord-Brabant arriveerde gisterenoc­htend in Antwerpen-Centraal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium