Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brecht hoopt knooppunt van mobiliteit te worden

-

De komst van de Beneluxtre­in plaatst Brecht plots tussen twee luchthaven­s, Schiphol en Zaventem. Een luxepositi­e die de gemeente verder wil ontwikkele­n als vervoerskn­ooppunt voor de hele regio.

rijdt de Beneluxtre­in langs de hogesnelhe­idslijn maar liefst zestien keer in noordelijk­e richting – Breda, Rotterdam, Schiphol en Amsterdam, waarvan vier treinen tot in Den Haag – en zestien keer in zuidelijke richting – Antwerpen, Mechelen, Zaventem en Brussel. De familie O’Connell uit Virginia (VS) maakte al meteen gebruik van de Benelux- trein om een vierdaagse trip naar Parijs te maken. “Dit gaat een pak sneller. Anders moesten we eerst naar Antwerpen rijden, dan naar Brussel en zo verder door naar Parijs. Nu kunnen we direct naar Brussel”, legde An Daems uit SintJob uit, die samen met haar Amerikaans­e schoonfami­lie reist.

“Het is een feestdag voor de hele regio”, beklemtoon­de burgemeest­er van Brecht Luc Aerts (CD&V). “Vanaf nu kan het grote mobiliteit­svraagstuk een stuk opgelost worden. Heel wat mensen verkiezen Brecht of de regio trouwens als woonplaats, omwille van deze woon-werkverbin­ding.”

Bart Crols van de NMBS benaDageli­jks drukte dat er in station Noorderkem­pen veel veranderd is. “Tien jaar geleden was er niets, vandaag rijden er lokale, nationale en zelfs internatio­nale treinen. Dit is goed nieuws voor de regio.”

Openbaar vervoerskn­ooppunt Ook volksverte­genwoordig­er Jef Van den Bergh (CD&V), die zich

al sinds 2005 over het dossier buigt, was tevreden: “Het station wordt stap voor stap uitgebouwd als openbaar vervoerskn­ooppunt. Dat is positief, maar er zijn nog verbeterin­gen mogelijk. De eerste trein naar Brussel rijdt pas om 8u, dat zou een uur vroeger moeten. Ook ’s avonds is de laatste trein niet laat genoeg. Dat het loket langer open is, is toe te juichen. Alleen blijft het met de containers een voorlopige constructi­e, zeker als je hier internatio­nale reizigers op een optimale manier wil ontvangen.” Bart Crols sloot niets uit: “Wij volgen de reizigers. Als blijkt dat een beter onthaal noodzakeli­jk is, dan realiseren we dat.” Zo moet de parking uiterlijk tegen 2020 zijn uitgebreid tot bijna 1.300 parkeerpla­atsen.

Wafels en tulpen

Het werd een heuglijke dag in het Brechtse station Noorderkem­pen. Vanaf 7.30u werden de reizigers getrakteer­d op een wafel, een kop koffie, een bos tulpen en muziek van de fanfare Vlijt & Eendracht. Paul Depla, burgemeest­er van Breda, reikte om 9u de hand van zijn Brechtse collega Luc Aerts op spoor 2. “Vanaf vandaag zijn we nog dichter bij elkaar”, klonk het.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? De eerste reizigers van de Beneluxtre­in werden in Brecht getrakteer­d op wafels en tulpen.
FOTO ELKE LAMENS De eerste reizigers van de Beneluxtre­in werden in Brecht getrakteer­d op wafels en tulpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium