Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Malinsky kiest voor CD&V, partij reageert verrast

Prominente Antwerpse Jood steunt katholieke kandidaat

-

Aaron Malinsky kiest voor CD&V, maar of hij een plek krijgt op de lijst voor de verkiezing­en in Antwerpen is niet uitgemaakt. “Ik wil vooral mijn vriend Jan De Volder op de CD&V-lijst steunen.”

Aaron Malinsky is verbonden aan het Instituut voor Joodse Studies van de UAntwerpen, is leraar godsdienst, en aalmoezeni­er in de gevangenis. Hij wordt al eens omschreven als rabbijn, maar dat is hij niet.

De Antwerpse Jood kreeg een zekere bekendheid door zijn grappige filmpjes in de televisieq­uiz De Slimste Mens ter Wereld.

Malinsky kwam in 2006 al op voor sp.a in Antwerpen, maar geraakte niet verkozen.

Hij ontkent dat hij een plek op de lijst heeft van de Antwerpse CD&V. “Ik maakte alleen mijn politieke voorkeur kenbaar en die gaat naar CD&V”, zegt Malinsky. “Deze partij ligt mij het nauwst aan het hart. Ik apprecieer Bart De Wever als burgemeest­er, maar ik vind Kris Peeters en CD&V beVandeurz­en ter. Ik ben dan ook recent partijlid geworden. Ik wil zo vooral de kandidatuu­r van Jan De Volder steunen, die een goede vriend is van mij.”

Jan De Volder staat op de vijfde plek. Hij lag aan de basis van het christelij­ke opinieblad Tertio en was lang de Belgische woordvoerd­er van de Gemeenscha­p van Sant’Egidio.

Na paasvakant­ie

Malinsky is wel bereid om op de Antwerpse CD&V-lijst te staan. “Alleen vraagt een verkiezing­scampagne veel tijd en inspanning­en”, klinkt het. “Het probleem is dat ik nu al erg veel verplichti­ngen heb. Het is dus veel te voorbarig om te zeggen dat ik kandidaat voor CD&V ben in Antwerpen.”

Volgens Miet Deckers, woordvoers­ter van Antwerps CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters, ligt nog niets vast. “Het is positief dat mensen zich bij ons kandidaat willen stellen, maar de gesprekken moeten nog beginnen”, zegt ze. “Die beginnen overigens na de paasvakant­ie. En met Malinsky was er zeker nog geen gesprek.”

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Aaron Malinsky: “Ik apprecieer Bart De Wever als burgemeest­er, maar ik vind Kris Peeters en CD&V beter.”
FOTO FREDERIK BEYENS Aaron Malinsky: “Ik apprecieer Bart De Wever als burgemeest­er, maar ik vind Kris Peeters en CD&V beter.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium