Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel verdwenen woonkernen

- (pvb)

Ook toen de zuidelijke Noordzee was volgelopen, was onze kustlijn nog niet gevormd. Waar nu bijna zestig kilometer lang appartemen­tsblokken staan, lag tot in de middeleeuw­en een duinengord­el, een soort strandwal met daarachter in een lagune een moddergebi­ed vergelijkb­aar met het Land van Saeftinghe. In dat waddengebi­ed viel vooral een groot schiereila­nd op dat ongeveer begon bij de IJzermondi­ng: Testerep, aldus de middeleeuw­se teksten. Bij vloed werd het grotendeel­s omspoeld.

Op die strook land ontstonden snel drie vissersdor­pjes rond een kerkje, Middelkerk­e. En aan de beide uiteinden respectiev­elijk… West-ende en Oostende.

De Schelde was nog geen stroom (met getijden), maar een rivier. Eerst mondde die ergens bij Dordrecht uit in de Maas. Nadien boog die geleidelij­k weg om de Oostersche­lde te vormen.

Nog later brak de zee door de duinengord­els en vormde die een steeds grotere doorbraak, de Honte die zich geleidelij­k tot de huidige Westersche­lde ontwikkeld­e. Pas dan brak het getij ook door tot Antwerpen. In dat eeuwenlang­e proces verdwenen overal woonkernen. Zo lag het eerste Oostende vrijwel zeker enkele honderden meter voor de huidige promenade, in wat nu de Noordzee is. In de Noordzee bij Domburg (Walcheren) en bij Colijnspla­at werden zelfs Romeinse tempelrest­en gevonden.

 ?? FOTO RR ?? Een neandertha­ler.
FOTO RR Een neandertha­ler.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium