Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je moet ver gaan om aandacht te krijgen”

- REBECCA VAN REMOORTERE

Zo’n vijftig ultraloper­s combineren zondag 22 april de marathon, goed voor 42 kilometer, met de 10 Miles, nog eens zestien kilometer lopen. Dat doen ze onder de roepnaam #AntwerpUlt­ra. Met de vereniging, die speciaal is opgericht voor het loopevenem­ent, willen de deelnemers minstens 2.500 euro inzamelen voor kankeronde­rzoek.

De lopers van #AntwerpUlt­ra zijn niet aan hun proefstuk toe. Ze komen uit alle uithoeken van Vlaanderen en hebben bijna allemaal al een spectacula­ir aantal marathons of ultralopen op hun palmares. Sommigen haalden eerder de finishlijn van de Marathon des Sables in de Marokkaans­e woestijn, anderen trotseerde­n de Spartathlo­n van 246 kilometer.

Ultraloper Gertjan Verdickt (28), doctoraats­student aan de UAntwerpen uit Londerzeel, liep vorig jaar nog een marathon op Antarctica bij temperatur­en van -25 graden. Hij heeft in zijn eentje 19.000 euro ingezameld voor MS Liga Vlaanderen. “Toch blijft elke afstand een uitdaging. Ook wij moeten elke kilometer afleggen”, zegt Verdickt, coördinato­r bij #AntwerpUlt­ra.

“In 2017 liep ik elke maand een

wedstrijd voor en met mensen met MS.” Cath Luyten volgde die uitdaging van Gertjan voor het programma Vandaag over een

jaar. “Lopen is bijzaak”

Gertjan Verdickt Doctoraats­student aan de UA en ultraloper

“Lopen is een mooie manier om geld in te zamelen.”

“Lopen is een mooie manier om geld in te zamelen voor het goede doel, maar je moet opvallen. Door enkel de 10 Miles te lopen met een T-shirt van je goede doel, trek je niet genoeg aandacht. Dit jaar loop ik mee voor Kom op Tegen Kanker. Het opzet is twee afstanden in één dag te lopen. Samen met initiatief­nemer Christophe Vandewiele zocht ik geïnteress­eerde lopers”, zegt Verdickt.

“Intussen zijn we met vijftig. We zijn al een paar keer gaan trainen met de ultraloper­s die in de buurt wonen. Lopen is voor mij bijzaak op 22 april. Het wordt 42 kilometer lachen en zeveren met de andere lopers. We zullen de finish bereiken voor we het goed en wel beseffen. En dan hebben we enkel nog de 16 kilometer af te haspelen.”

“Goede training” Ook Thomas Van Woensel, een 23-jarige tandarts uit Heist-op-

den-Berg, loopt op 22 april 58 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker. “Voor mij is het vooral een goede training. In september loop ik de Transalpin­e Run van Duitsland over Oostenrijk tot Italië. In zeven dagen lopen we 250 kilometer. Nadien wil ik nog deelnemen aan de Marathon des Sables. Nog voor ik de oproep voor de 10 Miles en de marathon zag, was ik al van plan om als voorberei- ding de twee afstanden te lopen in Antwerpen.”

Voor Thomas is het zijn eerste marathon op de weg. “Normaal loop ik moeilijke trails door de bossen. Omdat de Antwerpse marathon vlak is, hoop ik hem uit te lopen in minder dan drie uur. Ik heb nooit eerder supporters gehad langs de weg. Dat moet goed zijn voor het gemoed.”

 ?? FOTO RR FOTO JORIS HERREGODS ?? De 10 Miles lopen na de marathon? Je moet iets doen over hebben voor je goede doel. “Met enkel een T-shirt dat aangeeft welk doel je steunt, trek je de aandacht niet”, zegt Gertjan Verdickt.
FOTO RR FOTO JORIS HERREGODS De 10 Miles lopen na de marathon? Je moet iets doen over hebben voor je goede doel. “Met enkel een T-shirt dat aangeeft welk doel je steunt, trek je de aandacht niet”, zegt Gertjan Verdickt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium