Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stimuleer zelfstandi­g ondernemen bij nieuwkomer­s”

- JAN STASSIJNS

Youssef Chatar

Unizo Antwerpen

“Vluchtelin­gen worden hier nog te vaak gezien als goedkope arbeidskra­chten, terwijl ze ook vaak geschoold zijn en veel ervaring hebben.”

De provincie Antwerpen telt met 15.643 beginnende ondernemer­s het grootste aantal starters per duizend inwoners. Unizo en Axel Polis, ondervoorz­itter van het Antwerpse OCMW, willen dat ook vluchtelin­gen kansen krijgen om een eigen zaak op te starten en dat ze dan extra begeleid worden.

De provincie Antwerpen is recordhoud­er op het vlak van beginnende ondernemer­s. Vorig jaar waren er 15.643 starters. Dat blijkt uit de Startersat­las 2018, een gezamenlij­k initiatief van Unizo, Graydon en UCM.

Ook vluchtelin­gen richten meer en meer een eigen zaak op. Unizo Antwerpen en Axel Polis (Open Vld), ondervoorz­itter van het Antwerpse OCMW, willen dat nog meer stimuleren.

“Het recordaant­al starters in de provincie Antwerpen bewijst dat ondernemen in de lift zit”, zegt Youssef Chatar van Unizo Antwerpen.

Te veel sociale tewerkstel­ling

“Specifieke begeleidin­gen naar bepaalde doelgroepe­n moeten ook mogelijk zijn. In een metropool als Antwerpen houdt men best rekening met verschille­nde culturele dimensies van ondernemen. Veel vluchtelin­gen waren immers in hun land van herkomst al actief als ondernemer”, zegt Chatar. “Vluchtelin­gen worden hier nog te vaak gezien als goedkope arbeidskra­chten, terwijl ze ook vaak geschoold zijn en veel ervaring hebben.”

Nieuwkomer­s die zich in Antwerpen vestigen, kunnen met hun vragen voor hulp terecht bij het centraal onthaalbur­eau Coevelt, waar OCMW, VDAB en integratie­agentschap Atlas samenwerke­n om voor elke nieuwkomer een inburgerin­gs- en activering­straject op maat samen te stellen. Dat laatste houdt in dat ze worden begeleid naar een job. In veel gevallen gaat het over sociale tewerkstel­ling, om zo vaardighed­en en attitudes aan te leren die nodig zijn om een job op de reguliere arbeidsmar­kt te bemachtige­n.

Vandaag wordt er voornameli­jk gedacht aan werken in loondienst, maar er zijn ook andere opties, zoals het opstarten van een eigen zaak. Die piste wordt vandaag te weinig bewandeld. Met het project AZO willen Unizo provincie Antwerpen en Axel Polis van het Antwerpse OCMW daar veranderin­g in brengen.

“Groot verschil met Irak”

Sahid Al-Attabi volgde via AZO een cursus bedrijfsbe­heer. Hij werd intensief begeleid om zelf een zaak uit de grond te stampen. Sahid is 44, woont al 3,5 jaar in België en heeft meer dan dertig jaar ervaring als kleermaker in Irak. Een kleermaker­szaak was dus een logische keuze. Vorige week opende hij Fashion Kleermaker in de Galifortle­i in Deurne.

“De regelgevin­g is hier helemaal anders dan in Irak”, zegt Sahid. “Als beginnende zelfstandi­ge betaal je de eerste tien jaar geen belastinge­n in Irak. Dat is een groot verschil met België. Ik ben blij dat ik met al mijn vragen terechtkon bij Youssef Chatar van Unizo. Mijn grootvader was kleermaker, net als mijn vader en mijn drie broers. Voor mij was het dus snel duidelijk wat ik wilde doen. Hoe, dat was een ander verhaal.”

Maatwerk

Axel Polis, gemeentera­adslid voor Open Vld en ondervoorz­itter van het Antwerpse OCMW, hoopt dat veel nieuwkomer­s het voorbeeld van Sahid volgen.

“Het zelfstandi­g ondernemer­schap moet als een volwaardig activering­sproject worden beschouwd”, vindt hij. Dat kan geen probleem vormen, want de wet laat OCMW-klanten toe om een zelfstandi­ge activiteit te beginnen. Ze kunnen zelfs een aanvullend leefloon krijgen zolang ze nog onvoldoend­e inkomsten hebben uit hun zelfstandi­ge activiteit. Maar dan moet je begeleidin­g op maat bieden. Je moet een traject uitstippel­en dat aansluit bij de persoon. Het AZO-project biedt die mogelijkhe­id. Vaak ook hebben die nieuwkomer­s ervaring in ambachten die je hier steeds minder vaak terugvindt.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Sahid Al-Attabi (midden) heeft een kleermaker­szaak in Deurne geopend. Een logische keuze, want hij heeft meer dan dertig jaar ervaring als kleermaker in Irak. Youssef Chatar van Unizo (links) en OCMW-ondervoorz­itter Axel Polis willen nieuwkomer­s zoals...
FOTO DIRK KERSTENS Sahid Al-Attabi (midden) heeft een kleermaker­szaak in Deurne geopend. Een logische keuze, want hij heeft meer dan dertig jaar ervaring als kleermaker in Irak. Youssef Chatar van Unizo (links) en OCMW-ondervoorz­itter Axel Polis willen nieuwkomer­s zoals...
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium