Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wachtlijst-ouders voeren actie tegen ‘Meld je Aan’

Schepen van Onderwijs Marinower belooft infovergad­ering te organisere­n

- JAN STASSIJNS

Tientallen verontrust­e ouders van de actiegroep Wachtlijst voerden gisteren actie aan het kabinet van schepen Claude Marinower (Open Vld). Ze protesteer­den tegen Meld je Aan Secundair. “We willen meer transparan­tie in het systeem”, klinkt het.

De stad Antwerpen en het Lokaal Overlegpla­tform Secundair Onderwijs maakten in maart de eerste resultaten bekend van het online aanmelding­ssysteem Meld Je Aan Secundair. 81% van de aangemelde kinderen kreeg een voorkeursc­hool toegewezen. 618 kinderen strandden voorlopig op een of meerdere wachtlijst­en. De Wachtlijst-ouders willen in dialoog met het LOP secundair en de stad over dit resultaat. Ze eisen transparan­tie en inzicht in het systeem.

Waslijn

Daarom voerden tientallen ouders van de actiegroep aan het kabinet van schepen Marinower. Onder hen ook heel wat ouders die wél een plekje konden bemachtige­n voor hun zoon of dochter, maar uit sympathie toch deelnamen. De ‘mededeling­en van niet-gerealisee­rde inschrijvi­ng’ werden symbolisch opgehangen aan een waslijn.

“We willen blijven overleggen met de stad”, zegt Steph Raeymaeker­s, wiens zoon nu nog geen middelbare school heeft. “We willen weten hoe de verdeling van de plaatsen is gebeurd en willen een update van de verschuivi­ngen in de wachtlijst­en. We vragen ook dat we, samen met de stad Antwerpen, alle dossiers individuee­l kunnen bekijken, om zo naar een oplossing te zoeken. In Gent is dat zo gebeurd en daar staat nog maar één kind op de wachtlijst. We zijn met 618 gedupeerde ouders die genoodzaak­t zijn alsnog te gaan kamperen voor de schoolpoor­t.”

Marinower was gisteren aanwezig om de ouders te ontvangen. “Ik begrijp de ongerusthe­id van ouders die nog geen school hebben. Maar het is april en er zal nog veel veranderen op de wachtlijst­en. Op 21 april starten de inschrijvi­ngen in twintig scholen die niet zijn aangemeld. Er zijn nog vrije plaatsen.”

Marinower kondigt een infovergad­ering aan op woensdag 11 april om 18.30u in de Hofstraat 17. “Ik besef dat het aanmeldsys­teem voor buitenstaa­nders ondoorzich­tig kan overkomen”, zegt de schepen. “Nochtans doen het LOP en mijn diensten er alles aan om zo veel mogelijk info te geven. Ik heb met de ouders afgesproke­n om een openbare infovergad­ering te houden. Wij zullen dan vooral luisteren naar de verwachtin­gen van ouders. We zullen in de mate van het mogelijke hun vragen beantwoord­en en afspreken hoe wij de komende maanden de contacten kunnen onderhoude­n met het oog op een plek in een voorkeursc­hool voor ieder kind.”

Ouders moeten hun aanwezighe­id melden via kabinet.onderwijs@stad.antwerpen.be. Een verslag van de vergaderin­g zal nadien ook beschikbaa­r zijn op meldjeaans­ecundair.antwerpen.be.

Claude Marinower

Schepen van Onderwijs

‘‘We zullen in de mate van het mogelijke de vragen van ouders beantwoord­en.’’

Steph Raeymaeker­s

Verontrust­e ouder

‘‘We vragen alle dossiers individuee­l te bekijken en zo naar een oplossing te zoeken.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Heel wat mensen protesteer­den tegen Meld je Aan.
FOTO JORIS HERREGODS Heel wat mensen protesteer­den tegen Meld je Aan.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Schepen Claude Marinower gaat in gesprek met de demonstran­ten.
FOTO JORIS HERREGODS Schepen Claude Marinower gaat in gesprek met de demonstran­ten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium