Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een baksteen voor de burgemeest­er

Vrienden van het Brouwershu­is zetten Van Schoonbeke­jaar in met gift

- (jvb)

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) kreeg gisteren een heel bijzondere baksteen uit 1550 cadeau.

De Vrienden van het Brouwershu­is en het Van Schoonbeke­jaar 2019 schonken de burgemeest­er een baksteen uit 1550. De steen komt uit de vestingmuu­r die Gilbert Van Schoonbeke rond de stad bouwde.

De Vrienden van het Brouwershu­is gedenken volgend jaar de man die het Brouwershu­is in de Adriaan Brouwerstr­aat bouwde: Gilbert Van Schoonbeke. De projecten stadsontwi­kkelaar avant la lettre was onder meer verantwoor­delijk voor de bouw van de vestingmur­en rond de stad. Die verdedigin­gswal werd begrensd door de Schelde en liep daar waar nu de Leien zijn. Tijdens de heraanleg ervan werden trouwens het Keizersbas­tion

Wilfried Patroons

Vrienden van het Brouwershu­is

‘‘We konden via de archeologi­sche dienst originele bakstenen uit de zestiende eeuw in ons bezit krijgen.’’

aan de Nationale Bank en recent nog de Kipdorppoo­rt blootgeleg­d.

“We konden via de archeologi­sche dienst van de stad enkele originele bakstenen uit de zestiende eeuw in ons bezit krijgen”, zegt voorzitter Wilfried Patroons van de Vrienden van het Brouwershu­is. De steen is verpakt in een handvorm, waarin de klei door kinderen werd geduwd. Na het drogen werd de steen verlucht en vervolgens werd hij in Hemiksem gebakken. Met een steenschui­t kwamen de stenen naar de stad, 79.000 kubieke meter in totaal. Met de overhandig­ing start het jaar waarin onder meer de 500ste verjaardag van Gilbert Van Schoonbeke wordt gevierd.

 ?? FOTO RR ?? Burgemeest­er De Wever ontvangt zijn baksteen met houten kleivorm uit de Kipdorppoo­rt.
FOTO RR Burgemeest­er De Wever ontvangt zijn baksteen met houten kleivorm uit de Kipdorppoo­rt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium