Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn al voorzichti­g aan het uitkijken naar een andere manege”

Jeff’s Club staat te koop als opbrengste­neigendom en wordt mogelijk gesloopt en verkaveld

-

Immokantoo­r ’t Waterhuys Vastgoed verkoopt in opdracht van eigenaar Alex Geurts manege Jeff’s Club in Schilde. De kans is groot dat de manege zal worden afgebroken en verdeeld in vier villakavel­s, vermits het allemaal bouwgrond is.

Manege Jeff’s Club was vroeger een begrip bij ruiters in de regio. Er werden veel springweds­trijden georganise­erd. Maar de laatste jaren werd het er stiller. De accommodat­ie is niet meer up-to-date. Zo is een deel van de stallen vrij donker, terwijl veel paardeneig­enaars tegenwoord­ig voor hun dieren een lichte box willen waar de paarden hun hoofd naar buiten kunnen steken. Ook de binnenpist­e heeft een renovatie nodig.

Jeff’s Club, gelegen op circa 8.784 vierkante meter langs de Waterstraa­t, wordt momenteel te koop aangeboden voor 1.399.000 euro, als manege, maar tegelijk als opbrengste­neigendom. Het in woonparkge­bied gelegen hippisch centrum kan opgesplits­t worden in vier villakavel­s.

Eigenaar Alex Geurts laat weten dat hij veeleer verwacht dat het zal uitdraaien op een afbraak en opsplitsin­g in bouwkavels, gezien de investerin­gen die nodig zijn om er opnieuw een modern ruitercent­rum van te maken. Zijn eigen dochters die actief zijn in de internatio­nale jumpingwer­eld hebben hun uitvalsbas­is gevonden in een prachtig complex in Zandhoven. Vandaar dat er de jaren in Jeff’s Club niet zoveel meer geïnvestee­rd werd. En een uitbater vinden voor de manege is in deze omstandigh­eden niet zo makkelijk. Vandaar de verkoop.

Manegeless­en worden er al een tijdje niet meer gegevens in Jeff's Club. De cafetaria heeft wel nog altijd een trouwe klantenkri­ng. Zo is het ook nog de uitvalsbas­is van de Harley-Davidson-club Midlife Riders. Niet de zware bikers, maar meer de gemoedelij­ke Harley-liefhebber­s.

Als we er maandag onaangekon­digd stoppen, staat Claire Gevers (18) haar paard te borstelen. “Het zou natuurlijk heel plezant zijn als Jeff’s Club verkocht wordt aan iemand die de manege nieuw leven wil inblazen”, reageert de amazone, die achter de hoek woont. “Maar ik ben ook realisvoor­bije tisch. De stallen zijn verouderd. Ik ben al voorzichti­g aan het uitkijken naar een andere manege, al zal het toch raar doen mocht hier alles platgelegd worden. Dat wordt toch effe slikken.”

Momenteel staat er nog een achttal eigenaars met hun paarden. “De cafetaria heeft wel nog veel klanten. ’s Zomers zit het terras hier vol. Sommige mensen komen dagelijks iets drinken. Voor hun sociale leven is het spijtig mocht dit verdwijnen. Mijn vader zal de cafetaria ook missen.”

Wat opvalt in de oude stallingen is het vrolijke gekwetter en gefladder van boerenzwal­uwen. Er zijn heel veel nesten. “Voor paardenbox­en is dat wel een voordeel, ze hebben hier minder last van de vliegen dankzij al die zwaluwen”, lacht Claire.

Jef Tienpont

Niemand van de huidige gebruikers lijkt nog te weten waar de naam Jeff’s Club vandaan komt. Zelfs oud-burgemeest­er Yolande Avondroodt (Open Vld) moet diep in haar geheugen graven. “Jeff’s Club was vroeger van Jef Tienpont en zijn zus. Jef was een goeie, jonge ruiter”, herinnert Avondroodt zich. “Zijn ouders hadden een grote winkel met schelpen en curiosa op de Suikerrui in Antwerpen, aan de overzijde van waar het nieuw diamantmus­eum DIVA komt. Zijn ouders hebben die manege opgericht. Ze bestaat zeker al van in de jaren zeventig”, meent Avondroodt. “Ik ben er vroeger zelf ook nog geweest. Het was the place to be voor jonge mensen. De dreven aan Steynhoeve waren toen echt een paradijs om met je paard buiten te gaan rijden. Jeff’s Club was een manege te midden van de natuur. Het was er puur genieten.”

Mogelijk verdwijnt dit stukje geschieden­is binnenkort, maar aan alles komt een einde.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Claire Gevers met haar paard aan de buitenpist­e van Jeff’s Club.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Claire Gevers met haar paard aan de buitenpist­e van Jeff’s Club.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium