Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trainer ziet Play-off 2 als oefenmatch­en

-

Iedereen die wel eens een oefenwedst­rijd van Antwerp heeft gevolgd dit seizoen weet het. Bij vriendscha­ppelijke duels zet trainer Laszlo Bölöni zich in de tribune. Om meer overzicht te hebben. De coaching laat hij over aan zijn assistent Wim De Decker. Alleen als het echt niet naar zijn goesting is - zoals tegen een vierdeklas­ser tijdens de winterstag­e in Spanje toen een ontevreden Bölöni in de tweede helft met een man minder ging spelen - gaat hij zelf terug langs de lijn staan. Wel, tijdens Play-off 2 doet hij het op exact dezelfde manier. Op Stayen nam hij afgelopen weekend zelfs plaats in de loges. Een week eerder tegen Oostende kwam hij in het slot nog even naar de dug-out omdat het niet liep zoals hij wilde.

Bölöni doet er ook niet flauw over. Van bij de start beschouwt hij Play-off 2 als voorbereid­ing op volgend seizoen. Maar die ingesteldh­eid zet zich ook over op de spelers. Bölöni gaat zelfs niet meer op afzonderin­g voor de wedstrijd.

Onervaren spelers krijgen kansen

“Er lopen hier enkele jongens rond die zich wel speler van Antwerp kunnen noemen, maar die niemand kent. Hen wil ik aan het werk zien in Play-off 2”, aldus Laszlo Bölöni voor de start van de nacompetit­ie. En zo geschiedde. Gounè Niangadou, Laurent Mendy en Tino-Sven Susic kregen hun eerste speelminut­en in het shirt van Antwerp. Laszlo Bölöni grijpt Play-off 2 aan om te zien welk vlees hij in de kuip heeft met het oog op volgend seizoen. Met een kern van dertig spelers en wellicht weer een rist inkomende transfers in de zomer moeten er straks al knopen worden doorgehakt. Wie mag vertrekken? Wie moet blijven? Die schifting wordt nu gemaakt. Dat brengt ook met zich mee dat er spelers zonder ervaring op het veld staan met kwaliteits­verlies tot gevolg.

Negatieve spiraal was al ingezet

De huidige resultaten zijn geen complete verrassing. De negatieve spiraal was al in de reguliere competitie ingezet. Na Nieuwjaar won Antwerp nog maar één keer: in de thuiswedst­rijd tegen Eupen. 7 op 27 pakte het in de laatste negen wedstrijde­n. Het is moeilijk om dat plots om te keren in Play-off 2. Zeker omdat de hele club Play-off 1 heeft kunnen ruiken. Dat Antwerp daar uiteindeli­jk naast greep, was al een ontgoochel­ing. In Play-off 2 had eigenlijk niemand echt goesting. Als er dan nog wat wordt geroteerd is het moeilijk om die negatieve spiraal nog om te buigen. De 7 op 27 is inmiddels een 8 op 33 geworden. Antwerp moet opletten voor een KV Mechelen-scenario. Malinwa greep vorig jaar ook nipt naast Play-off 1, eindigde dramatisch slecht in Play-off 2 met een 7-0 verlies tegen STVV en is inmiddels gedegradee­rd naar tweede klasse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium