Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verzwakte kern, gebrek aan efficiënti­e en decompress­ie

- WIM HOUTTEQUIE­T

Ook Waasland-Beveren kan voorlopig geen vervolg breien aan zijn beste seizoen uit de geschieden­is van de club. Trainer Sven Vermant heeft wel verzachten­de omstandigh­eden. De grootste en voornaamst­e reden voor de terugval van de laatste weken is ongetwijfe­ld het vertrek van drie sterkhoude­rs: Ryota Morioka, Ibrahima Seck en Rudy Camacho. Het kwaliteits­verschil tussen de ploeg voor en na de winterstop is gigantisch. Morioka was de draaischij­f. Zeven doelpunten en elf assists, zo een klassespel­er vervang je niet zomaar. De Oost-Vlaamse club haalde in de winterstop wel enkele beloftevol­le vervangers, maar dat er flink aan kwaliteit is ingeboet, werd de voorbije weken pijnlijk duidelijk. Het drietal had niet alleen veel kwaliteit, maar ook ervaring en leiderscha­p. Zo was de gemiddelde leeftijd van de verdedigin­g zondagavon­d amper 21 jaar. Door het vertrek van enkele basisspele­rs, zijn

niet alle nieuwkomer­s al op elkaar ingespeeld.

Zand in de (doelpunten)machine

In de reguliere competitie scoorde Waasland-Beveren met de ogen dicht. Zo lieten ze in dertig wedstrijde­n de netten maar liefst vijftig keer trillen. Een clubrecord. Enkel competitie­leider Club Brugge deed een pak beter met 68 doelpunten. De laatste weken zit er zand in de doelpunten­machine. In de voorbije vijf wedstrijde­n maakten ze amper drie doelpunten, waarvan zelfs eentje vanop de stip. Een wereld van verschil dus. Waasland-Beveren dwingt nog kansen af, alleen ontbreekt de kwaliteit van uitvoering. Bovendien incasseerd­e WaaslandBe­veren de laatste vijf duels maar liefst elf (!) tegendoelp­unten, een gemiddelde van meer dan twee doelpunten per match. Een oud zeer, want ook in de reguliere competitie kregen ze 51 doelpunten tegen op dertig matchen.

Ontgoochel­ing

Waasland-Beveren speelt zijn beste seizoen uit de prille geschieden­is van de club. Nooit eerder haalde het zoveel punten, nooit eerder maakte het zo veel doelpunten. Onverwacht streed de Wase club tot twee speeldagen voor het einde van de reguliere competitie mee voor een plek in Play-off 1, wat op basis van de heenronde zeker niet onverdiend was geweest. Maar intussen verloor Waasland-Beveren dus al vijf wedstrijde­n op rij. De laatste overwinnin­g dateert intussen alweer van dik twee maanden geleden: op 2 februari won de club op bezoek bij Antwerp (1-2). Wellicht presteerde­n verschille­nde spelers de voorbije maanden boven hun niveau met het felbegeerd­e ticket voor Playoff 1 in het achterhoof­d. Het mislopen van de top zes zorgde misschien wel voor ontgoochel­ing binnen de kern. Decompress­ie, weet u wel.

 ?? FOTO GMAX AGENCY ??
FOTO GMAX AGENCY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium