Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heemkundig­e kring van Stabroek bewaart origineel decorstuk Jan Mat

Toneelkrin­g Jan Mat bestaat dit jaar exact 125 jaar

-

Het is 125 jaar geleden dat toneelkrin­g Jan Mat werd opgericht en de vereniging is levendiger dan ooit. Er worden elk jaar twee stukken gespeeld om zo veel mogelijk van de vijftien spelende leden aan bod te kunnen laten komen.

Toneelkrin­g Jan Mat werd in 1893 opgericht in de schoot van fanfare De Verbroeder­ing in Putte. Er was toen één fanfare en één toneelkrin­g voor het grensdorp Putte-België en Putte-Nederland. De naam kwam van de bijnaam van de Nederlande­r Jan van Alten. Deze zou zich in de 19de eeuw in het grensdorp zijn komen vestigen. Hij leerde de gemeenscha­p biezen matten vlechten en kreeg algauw de bijnaam ‘Jan Mat’.

Drama en klucht

“In 1920 ontstond er een scheiding tussen de fanfare en de toneelkrin­g, maar dankzij postmeeste­r Gerard Van Bouwel, bleven de twee vereniging­en wel samenwerke­n”, vertelt Marcel Gysen, voorzitter van de toneelkrin­g. Destijds werden telkens twee toneelstuk­ken in één avond opgevoerd. “De voorstelli­ngen gingen om 17u van start en eindigden om 23u. Starten deden ze met een drama en eindigen met een klucht. Mensen moesten tevreden en zonder problemen naar huis. Tussendoor zorgde de fanfare voor een muzikale noot”, voegt Marcels broer en penningmee­ster Gilbert eraan toe.

Tijdens de Tweede Wereldoorl­og werd de toneelvere­niging stilgelegd. In 1945 stonden de acteurs van Jan Mat een laatste keer op de planken. Ze voerden een openluchts­pel op, op het domein van graaf Moretus, het Ravenhof.

Na veertig jaar werd in 1985 opnieuw aangeknoop­t bij de traditie. “Leon Cruysweegs zorgde voor de heropricht­ing van de vereniging en hij was ook de eerste voorzitter. Voor de oorlog was hij al actief in de vereniging”, vertelt huisregiss­eur David Goedons. “We waren in 1975 beginnen spelen bij KWB Putte, maar tien jaar later volgde er een opsplitsin­g en hielden we Jan Mat weer boven de doopvont”, vertelt Gil- bert Gysen.

Aanvankeli­jk speelde Jan Mat in het Putse Gildenhuis, maar enkele jaren na zijn ontstaan, kwam de ruimte boven carrosseri­e Herman Robert in het centrum van Kapellen vrij. “Daar was een orgelclub gevestigd, die ophield te bestaan. Van de ruimte maakten we een theaterzaa­l met plaats voor 85 mensen”, vertelt Gilbert Gysen nog. Ondertusse­n is Elly Cruysweegs, Leons dochter ook al ettelijke jaartjes een van de trekkers van de vereniging.

Onlangs dook een uniek decor uit het startjaar van de toneelkrin­g Jan Mat op. Het is in het bezit van de Stabroekse heemkring Molengalm, die het zorgvuldig bewaart voor het nageslacht. Het doek toont de intrede van Jan Mat in het grensdorp. Het decor werd geschilder­d door Eduard Van Dooren.

 ?? FOTO NICOLE VERSTREPEN ?? De toneelkrin­g Jan Mat speelt elk jaar twee toneelstuk­ken zodat iedereen, of toch alle spelende acteurs, aan bod kan komen op het podium.
FOTO NICOLE VERSTREPEN De toneelkrin­g Jan Mat speelt elk jaar twee toneelstuk­ken zodat iedereen, of toch alle spelende acteurs, aan bod kan komen op het podium.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium