Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoorde gesprekken in mijn hoofd, uit de middeleeuw­en”

Genoveva Vansina (93) schrijft twee boeken met Karel de Goede in de hoofdrol

- JAN BRYS

Genoveva Vansina (93) heeft het tweede deel van Algiz, een Decennium in Vlaanderen

uitgebrach­t. In de boeken speelt de historisch­e figuur Karel de Goede de hoofdrol. Veva, zoals iedereen haar kent, wil nu schrijven over Germaanse spirituali­teit.

Genoveva heeft een bewogen leven achter de rug. Ze werd geboren in Gooreind omdat haar vader daar na vier jaar loopgraven delven voor zijn gezondheid ging wonen. “Zodra wij, de kinderen, naar school moesten, gingen we in Antwerpen wonen. Op school deed ik niks liever dan verhaaltje­s schrijven. Op mijn 18de kwam ik terecht in een gezin waarvan de moeder van vier jonge kinderen was gestorven. Ik heb er de kinderen mee opgevoed. Daarna deed ik thuis vijf jaar het huishouden, maar dat was niets voor mij. Via mijn zus kon ik naar Engeland, waar ik als au pair aan de slag ging. Toen ik weer thuis was, ging ik Germaanse filologie studeren in Gent. Nadien kwam ik in Congo terecht. Daar ben ik getrouwd.”

Terug in België begon Genoveva les te geven. “Zo heb ik 27 jaar lang in Mater Dei in Brasschaat gewerkt. Ik heb de school zien groeien. Het was een heerlijke tijd, ik heb altijd veel respons gehad van mijn leerlingen”, blikt Genoveva terug.

Terwijl Genoveva lesgaf in Brasschaat, begon ze aan haar werk over Karel de Goede. “Eigenlijk hoorde ik allerlei gesprekken in mijn hoofd. Die brachten me naar de middeleeuw­en. Ik ben dan beginnen te schrijven, maar niet chronologi­sch. Nadien vielen alle puzzelstuk­jes in elkaar. Het eerste deel werd vorig jaar al uitgegeven. Nu ligt het tweede deel in de boekhandel.”

Volgens Genoveva was Karel de Goede door en door christelij­k. “Hij was ook sociaalvoe­lend. Hij deelde kleding en voedsel uit aan de armen. Het was een graaf met inzicht en visie.”

De 93-jarige schrijfste­r denkt er nu aan om zich te verdiepen in de

Genoveva Vansina

Auteur

‘‘Karel de Goede was door en door christelij­k, sociaalvoe­lend en hij deelde voedsel uit aan armen.’’

Germanen. “Zij worden te veel als wilden voorgestel­d. Dat beeld wil ik bijschaven”, zegt ze. “Mijn boeken over Karel de Goede heb ik met de hand geschreven. Nu zou ik graag hebben dat iemand me komt uitleggen hoe ik op mijn laptop teksten kan schrijven. Met het internet begin ik niet meer. Mijn vroegere collega-lerares op Mater Dei, Magda Wouters, heeft me geholpen met de praktische beslommeri­ngen bij het uitgeven van mijn boek.”

Genoveva woont nu al drie jaar in een rustoord in Antwerpen. “Ik lees nog zeer graag en zeer veel, vooral godsdienst­wetenschap­pen en filosofie. Ik hou zeer veel van Immanuel Kant. Vroeger vond ik hem een echte zeveraar, maar eigenlijk is hij heel scherpzinn­ig.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Genoveva Vansina begint nu aan een werk over Germanen.
FOTO JAN BRYS Genoveva Vansina begint nu aan een werk over Germanen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium