Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buren in de Wipstraat bevrijden kat uit vossenklem

Aan lokalen scouts

- (kma)

In de Wipstraat in Pulle, waar veel jonge kinderen wonen, zagen meerdere buren afgelopen weekend een kat met een vossenklem rond de poot strompelen. Het dier werd bevrijd en hinkte gewond weg.

“We waren met meerdere buren buiten”, getuigt de dame waar de onfortuinl­ijke zwarte kat op de straat voor haar oprit zat. “Onze overbuurma­n heeft het dier kunnen bevrijden door de klem open te spreiden. We konden haar niet pakken. Ze is op drie poten weg gehinkt. We weten niet wie het baasje is, maar de kat moet in de buurt wonen, want we zien haar hier geregeld.”

De dame is net als de meeste buren geschrokke­n. “Er hing een stukje elektrisch­e draad aan de klem. Misschien was de klem vastgebond­en aan een boom of paal en heeft de kat na lang rukken die draad kunnen lostrekken? De klem lag hier op straat, maar we weten natuurlijk niet van waar de kat tot hier gestrompel­d kwam. Hier vlakbij is een bosje. Kwam ze daaruit? Dan zou het nog straf zijn, want dat bosje ligt vlak tegen de terreinen van de scouts. Zondag loopt het hier vol kinderen. Los van het dierenleed dat zo’n klem veroorzaak­t, is dit onverantwo­ord met al die kinderen in de buurt.”

De politiezon­e Zara kwam de klem ophalen. Een vossenklem is een illegaal vangtuig in België. “Alle soorten klemmen die aangedreve­n worden door veren zijn verboden, evenals stroppen. Zelfs al liggen ze op privéterre­in”, zegt Jan Rodts van Vogelbesch­erming Vlaanderen. “Ze zijn niet selectief en kunnen alle dieren zeer ernstig of zelfs dodelijk verwonden. Vaak gaat er een lange doodsstrij­d aan vooraf.”

 ?? FOTO RR ?? De klem.
FOTO RR De klem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium