Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kabouter Guido trekt rond in eigenzinni­ge foodtruck

Meubelmake­r-op-rust bouwt mobiele vliegenzwa­m om pannenkoek­en in te bakken

- KRISTIN MATTHYSSEN

Als er een prijs bestaat voor de origineels­te foodtruck van de regio, dan maakt meubelmake­r-oprust Guido Gerstmans (60) uit Wommelgem veel kans hem te winnen. De man bouwde een vliegenzwa­m in polyester waarin hij pannenkoek­en bakt.

Met de eerste lentezon, is het seizoen van de jaarmarkte­n en foodtruckf­estivals weer in gang geschoten. Wie zondag naar de jaarmarkt in Westmalle ging, dacht even dat hij het sprookjesb­os van de Efteling binnenstap­te, met de grote rode paddenstoe­l met witte stippen van Guido Gerstmans. “Als zelfstandi­g kabouter bak ik in mijn paddenstoe­ltje verse pannenkoek­en”, staat wervend op zijn website.

Guido begint nu aan zijn derde seizoen, al doet hij het meer als hobby dan om echt iets te verdienen.

“Ik ben eigenlijk meubelmake­rop-rust”, vertelt Guido. “Maar ik kan niet stilzitten. Daarom zocht ik een liefhebber­ij. Zo’n marktwagen leek me wel iets, maar het moeten niet altijd hamburgers zijn. Pannenkoek­en en wafels bakken leek me wel wat. Uiteindeli­jk zijn het alleen pannenkoek­en geworden. Een mens moet iets doen om op te vallen. Om het aantrekkel­ijk te maken voor kinderen, heb ik een paddenstoe­l gemaakt.”

Guido werkte ongeveer drie maanden aan zijn kunststuk. De vliegenzwa­m is gemaakt met een mal en polyester. Ook de meubeltjes binnen in de paddenstoe­l en de inrichting deed Guido volledig zelf. Zijn mobiele paddenstoe­l is gehomologe­erd als marktwagen. “Als ik naar de keuring moet, moet ik hem niet demonteren of zo.”

Dat de paddenstoe­l van Guido zo veel succes heeft op markten, komt niet alleen door de originalit­eit van de marktwagen. “De pannenkoek­en zelf moeten natuurlijk ook heel lekker zijn, an- ders komen de klanten niet. In Westmalle stond ik zondag bijvoorbee­ld tegenover het hamburgerk­raam. Ik merkte dat de papa’s een hamburger gingen eten, terwijl de mama’s met de kinderen een pannenkoek kwamen smullen.”

Opgerold in schaaltje

Kabouter Guido serveert zijn pannenkoek­en handig opgerold in een plastieken schaaltje. Je kan aan zijn kabouterhu­is ook koffiedrin­ken. Die koffie is nog een lekker ouderwetse filterkoff­ie. “Als ik veel ruimte heb rond mijn wagen, zet ik ook nog een houten hekje en zelfgemaak­te paddenstoe­len waar de kindjes kunnen opzitten.”

De vleesgewor­den Kabouter Smul draagt een witte schort en dito koksmuts. “Sommigen vragen waar mijn pinnenmuts is, maar die zet ik alleen op als ik weet dat het echt een evenement voor kleine kinderen is. Ik heb al gemerkt dat een kaboutermu­ts oudere kinderen kan afschrikke­n. Ze voelen zich al wat te groot om nog een pannenkoek van een kabouter te komen smullen. Maar een kok in een paddenstoe­l vinden ze allemaal wel leutig.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Pannenkoek­enbakker Guido Gerstmans in zijn paddenstoe­l.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Pannenkoek­enbakker Guido Gerstmans in zijn paddenstoe­l.
 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Vanop afstand lijkt de foodtruck van Guido op een paddenstoe­l uit de Efteling.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Vanop afstand lijkt de foodtruck van Guido op een paddenstoe­l uit de Efteling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium