Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De toekomst? Ik zie een computer geen fiets herstellen”

Patrick baat al dertig jaar Hermes Rijwielen uit en denkt nog lang niet aan stoppen

- SEPPE SLAETS

Ook Patrick Hapers beseft dat de tijd vliegt: deze maand is hij al liefst dertig jaar bezig met zijn fietswinke­l Hermes Rijwielen op de hoek van de Veldbloems­traat en de Mayerlei. “We fietsen van hype naar hype”, stelt hij.

was het vooral de koersmicro­be die Patrick bij de nieuweling­en van EBC Molenvrien­den te pakken kreeg. En in Don Bosco leerde hij weliswaar de knepen van de fietsmaker­ij, toch begon hij na zijn legerdiens­t bij Agfa-Gevaert te werken. Maar niet voor lang. De steeds populairde­re fietsherst­ellingen in bijberoep voor familie en vrienden maakten dat hij vrij snel een keuze moest maken.

“Zo besloot ik van de garage thuis naar drie eigen garages te verhuizen. Ook die werden snel te klein: elke avond en ochtend moesten we daar alles binnen en buiten zetten”, zegt Patrick.

Scandinavi­ë

Aan het einde van de jaren tachtig kocht hij een stuk bouwgrond en bouwde hij er de huidige winkel van Hermes Rijwielen, met naast zijn eigen Hermes-fietsen ook merken als Oxford, Granville en Gazelle. “De fiets is een groot stuk van mijn leven geworden. Ik geloof ook heel sterk in de fietsen van eigen bodem. Door mijn koersjaren hou ik nog altijd erg van de racefietse­n. En daarnaast gaan we natuurlijk lekker mee met de f low. Van het herontdekk­en van de fiets in de jaren tachtig tot de hype van de mountainbi­ke begin jaren negentig en de elekAanvan­kelijk trische fiets die vandaag bijna 70% van onze omzet bepaalt.”

Hoe Hermes Rijwielen de toekomst ziet met de verzadigin­g van het autoverkee­r en alle verkeersin­farcten? “We hebben geen glazen bol. Maar als ik kijk naar de toestanden in Scandinavi­ë, dan krijgen we hier misschien wel meer van die fietsfiles. In Antwerpen zie je dat nu al af en toe. De online business vrees ik niet echt. Ook wij tonen onze fietsen op het web. Maar voor de uiteindeli­jke verkoop komen de mensen graag tot bij ons. Zeker ook als er stukken zijn. Zo’n computers herstellen nog altijd geen fiets. Laat ons dus zelfs na dertig jaar maar rustig verder groeien met onze winkel hier. Op naar de 35 jaar.”

Patrick Hapers

Eigenaar Hermes Rijwielen

‘‘We gaan lekker mee met de flow: van de herontdekk­ing van de hype van de mountainbi­ke in de jaren negentig tot de elektrisch­e fiets vandaag, die bijna 70% van onze omzet bepaalt.’’

 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Patrick Hapers op zijn geliefkoos­de plek, tussen de fietsen van zijn winkel Hermes Rijwielen: zelfs na dertig jaar geraakt zijn fietspassi­e niet gedoofd. Integendee­l zelfs.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Patrick Hapers op zijn geliefkoos­de plek, tussen de fietsen van zijn winkel Hermes Rijwielen: zelfs na dertig jaar geraakt zijn fietspassi­e niet gedoofd. Integendee­l zelfs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium