Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeente stapt in project met deelauto’s en -fietsen

-

Tijdens de jongste gemeentera­ad werd het Green Deal-project goedgekeur­d. De gemeente gaat zich mee inzetten voor elektrisch­e, groene deelmobili­teit. Op verschille­nde plaatsen in de gemeente zullen deelauto’s en -fietsen worden geplaatst.

Green Deal is een engagement tussen meer dan tachtig partners en de Vlaamse overheid dat mensen ertoe wil aanzetten hun auto of fiets met anderen te delen. Het is de bedoeling om tegen 2020 de uitstoot van broeikasga­ssen met 40% te vermindere­n.

“Green Deal kan veel auto’s van de weg halen”, zegt Bart Van der Velde (Open Vld), schepen van Mobiliteit. In oktober 2017 kocht het gemeentebe­stuur een eerste elektrisch­e wagen aan. Die wordt gebruikt voor dienstverp­laatsingen. “Met een volledig opgeladen batterij kan die auto 220 kilometer ver rijden”, verduideli­jkt Van der Velde. “Na de kantoorure­n en op zaterdagen, zondagen en feestdagen zal die wagen binnenkort ook gedeeld en gebruikt kunnen worden door de Nielenaren.”

Als plaatsen voor de deelauto’s en -fietsen denkt de schepen onder meer aan de omgeving van het station en aan het gemeentehu­is. “Ik ga er ook van uit dat het mogelijk moet zijn om het autoen fietsdelen nadien snel uit te breiden naar de ruimere regio, zoals de hele Rupelstree­k, om ons vervolgens aan te sluiten bij Antwerpen, waar de meeste aanbieders ondertusse­n al actief zijn.”

 ?? FOTO PAUL VAN ROY ?? Schepen Bart Van der Velde bij het laadpunt aan het gemeentehu­is.
FOTO PAUL VAN ROY Schepen Bart Van der Velde bij het laadpunt aan het gemeentehu­is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium